Kayseri Tuzla Gölü'nden halofilik bakterilerin izolasyonu ve teşhisi
Isolation and identification of halophilic bacteria from Tuzla Lake, Kayseri
  1. Tez No: 179454
  2. Yazar: ALİ HASDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ÖĞÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Halofilik Bakteri, Halomonas, Kayseri Tuzla Gölü, Halophilic Bacteria, Halomonas, Kayseri Tuzla Lake
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmada; 15 Nisan-15 Haziran 2006 tarihleri arasında Kayseri Tuzla Gölü'nden farklı aralıklarla alınan toprak, tuzlu su ve tuz örneklerinden ılımlı halofilik bakterilerin izolasyonu ve teşhisi amaçlandıİzole edilen ılımlı halofilik bakteri bakteri suşlarının morfolojik, fizyolojik ve bazı biyokimyasal özellikleri tanımlandı. Karakterize edilen 10 izolatın tümünün Halomonas cinsine ait olduğu belirlendi.Bu suşlarının %5, %10, %15 %20, %25 ve %30 oranında NaCl içeren halofilik broth besiyerlerinde canlılıklarını muhafaza ettiği ve %20 oranında NaCl içeren halofil agarda olgun koloniler oluşturduğu gözlendiSeyreltme plaka yöntemi ile yapılan sayımlarda su örneklerindeki ortalama halofilik bakteri sayısının 1,8x102kob/ml ve toprak örneklerindeki halofilik bakteri sayısının 2,4x102kob/gr olarak belirlendi.Halomonas suşlarının rifamicin (30µg), eritromisin (10µg), gentamisin (10µg), tobramisin (10µg) antibiyotik disklerine karşı duyarlıklık gösterdiği belirlendi. Bunun aksine bu suşların; streptomisin (10µg), vankomisin (30µg), linkomisin (2µg) ve penisilin (10µg) antibiyotik disklerine karşı dirençli olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
This study, aimed to isolate and identify moderate halophilic bacteria isolated from soil samples, salty water and salt collected from Kayseri Tuzla Lake peridiocally.Isolated moderate halophilic bacteria were characterised using physiologie and biochemical features Characterised 10 isolates were Halomonas.It observed that strains may be alive an halophile broth containing 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, and 30% NaCl and they appeared mature colonies an halophil agar plates.Mean count of halophilic bacteria was 1,8x102kob/ml in water samples soil samples contained 2,4x102kob/gr using spread plate method.Halomonas strains show sensitivity to rifamicin (30µg), erytromicin (10µg), gentamicin (10µg), tobramicin (10µg). In contrast, same strains were resistant against streptomicin (10µg), vankomicin (30µg), lincomicin (2µg) ve penicilin (10µg).