Gama ışını ve x-ışını spektroskopiyle sularda radyoizotop tayin etmenin basit metotları
A simple methods for identification of radioisotopes with gama-ray and x-ray spectroscopy
  1. Tez No: 179576
  2. Yazar: SEVİNÇ İNCEFİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEFA ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoizotop, Gama Işını Spektroskopisi, X-Işını Spektroskopisi, Radioisotopes, Gama-Ray Spectroscopy, X-Ray Spectroscopy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı ülkelerden alınan su örnekleri içerisinde bulunan radyoaktif elementlerin tespiti ve bu elementler hakkında bilgi elde edinmektir. Radyoaktif elementlerin belirlenmesinde çeşitli termal sular, içme suyu, maden suları ve topraktan alınan örnekler kullanılmış ve farklı metotlar uygulanmıştır. Aynı zamanda deneylerde kullanılan aletler hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Sulardaki radyoizotopların tespitinde gama ışını ve x-ışını spektroskopilerinden esas metotlar olarak bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to determine the radioactive elements in environmental water samples taken from different countries and to get information about these elements. The samples from various thermal water, drinking water, mineral water and soil are used to determine the radioactive elements and different methods are applied. Also detailed information is given about the instruments used in the experiments. In the determination process of possible radioisotopes in waters, gama-ray and X-ray spectroscoies are mentioned as the basic methods.