Bazı ceviz (Juglans regia L.) çeşitlerinde farklı nem içeriklerinin fiziksel ve mekanik özelliklere etkisi
The effect of different moisture contents on physical and mechanical properties of some walnut (Juglans regia L.) varieties
- Tez No: 179623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz çeşitleri (Bilecik, Yalova-1 ve Yalova-3), nem içeriği, fiziksel özellikler, yükleme hızı, yükleme ekseni, mekanik özellikler, Walnut varieties (Bilecik, Yalova- 1, Yalova- 3), moisture content, physical properties, compression axis, compression speed, mechanical properties
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada, ceviz (Juglans regia L.) çeşitlerinin (Bilecik, Yalova-1, Yalova-3), bazı fiziksel ve mekanik özellikleri, nem içeriğinin bir fonksiyonu olarak belirlenmiştir. Denemeler üç farklı nem içeriğinde yürütülmüştür. Ceviz kabuklu cevizi için nem içerikleri olarak Bilecik çeşidinde (%10,87; %17,73 ve %19,41); Yalova-1 (%12,95;%18,06 ve %30,19); Yalova-3 (%12,67, %17,94 ve %24,19) esas alınmıştır. Fiziksel özellikler olarak boyutsal dağılım geometrik ortalama çap, küresellik, yüzey alanı, porozite, yığın ve tane hacim ağırlıkları, meyve hacmi ve sürtünme katsayısı değerleri incelenmiştir. Bilecik, Yalova-1 ve Yalova-3 kabuk ve iç ceviz çeşitlerinin meyvelerinde her biri için nem içeriğinin artışıyla boyutsal dağılımda, yüzey alanı, porozite, ve sürtünme katsayısı değerlerinde bir artış görülmüştür. Kabuklu ve iç cevizin mekanik özellikleri için, X (uzunluk), Y (genişlik) ve Z (kalınlık) eksenleri ile 0,5-1-1,5 mm/s yükleme hızlarındaki kırılma kuvveti, özgül deformasyon, kırılma enerjisi ve kırılma gücü belirlenmiştir. Kabuklu ve iç cevizde kırılma kuvveti ve kırılma gücü nem içeriği değişimiyle azalırken özgül deformasyon ve kırılma enerjisi ise artış göstermiştir. Yükleme eksenleri açısından ceviz çeşitleri için kabuklu meyvede Y ekseni, en yüksek kırılma kuvveti ve kırılma gücü değerleri elde edilmiştir. Yükleme hızlarına bağlı olarak ceviz çeşitlerinde kabuklu ve iç ceviz için en yüksek kırılma kuvveti, özgül deformasyon, kırılma enerjisi ve kırılma gücü değerleri 1,5 mm/s yükleme hızında bulunurken, en düşük değerler ise 0,5 mm/s yükleme hızında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, some physical and mechanical properties of walnut (Juglans regia L.) varieties (Bilecik, Yalova-1, Yalova-3), were investigated as a function of moisture content. The experiments were conducted at three moisture content. The moisture contents were explained for walnut shellled fruits in the range of %10,87; %17,73 and %19,41 for Bilecik; (%12,95; %18,06 ve %30,19) for Yalova-1 and %12,67, %17,94 ve %24,19 for Yalova-3. The mean size dimension (length, width and thickness), geometric mean diameter, sphericity, surface area, bulk and true densities, single fruit volume, porosity and coefficient friction values were determined as physical properties. The size dimension, surface area, porosity and coefficient friction were increased with an increase in moisture content for each walnut variety. The mechanic properties of walnut shelled and kernel fruits were determined in terms of average rupture force, specific deformation and rupture energy along X (length), Y (width) and Z (thickness) axes. Specific deformation and rupture energy of walnut shelled and kernel fruits generally increased in magnitude with an increase in moisture content, while rupture force decreased for compression along X-, Y-, and Z-axes. The highest rupture force and rupture force were obtained for walnut shelled fruits loaded along the Y-axis. The highest rupture force, specific deformation, rupture energy and rupture force were obtained at 1,5 mm/s compression speed, while the lowest rupture force were obtained at 0,5 mm/s compression speed.