İzmir Körfezi kirliliğinin midye (Mytilus galloprovincialis, Lamarck)'de mikronukleus frekansını saptanması yoluyla izlenmesi
Monitoring of Izmir Bay pollution (in Mytilus galloprovincialis Lamarck) by detecting micronucleus frequency
  1. Tez No: 179630
  2. Yazar: HALE GÜNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA KATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: binukleus, genotoksisite, kirlilik, Mikronukleus Testi, Mytilus galloprovincialis, binucleus, genotoxicity, Micronucleus tests, Mytilus galloprovincialis, pollution
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, İzmir Körfezi'nde bulunan mevcut kirleticilere maruz kalan midyelerde (Mytilus galloprovincialis) biyolojik zararı açıklamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla İzmir Körfezi'nde bulunan midyelerde (Mytilus galloprovincialis) mikronukleus testi gerçekleştirilerek, mutajen/kanserojen kaynaklı kirliliğin, var olup, olmadığı, hücre bazında belirlenmiştir.Kirliliğin gözlendiği 3 istasyondan (Alaybey Tersane, Pasaport ve Bostanlı) alınan midye örneklerinin hemolenflerinde mikronukleus testi gerçekleştirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda en yüksek MN frekansı, tersane atıklarının bulunduğu ve kirliliğin yoğun olduğu Alaybey'de tespit edilmiştir.Sitogenetik zararın göstergesi olarak bilinen binukleus oluşumunun en yüksek değerine ise; Bostanlı'dan alınan örneklemelerde gözlenmiştir.Mikroskobik incelemeler sırasında bilinen diğer nuklear anomalilere rastlansada (loblu nukleus, çentikli nukleus, nuklear budlar v.s. gibi) sayısal olarak önemli olmadığından dikkate alınmamıştır. Ayrıca istasyonlar arasında yapılan karşılaştırmalarda istatistiksel olarak önemli bir farklılığın olmadığı gözlenmiştir.Sonuç olarak; midyelerdeki, mikronukleus testinin, kirliliğin ve özellikle liman kirliliğinin izlenmesinde hassas sonuçlar verdiğini ve buna bağlı olarak, kıyısal ekosistem kirliliğinin düzenli olarak izlenmesinde standart metod olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is carried out to explain the biological damage in the mussels (Mytilus galloprovincialis) exposed to the pollutants available in certain parts of İzmir Bay. With this aim, in mind, micronucleus test in haemolymph of the mussels (Mytilus galloprovincialis) collected from several stations to understand of İzmir Bay, whether there is pollution containing mutagenic/carcinogenic effects.The micronucleus test is performed in the haemolymph of mussels collected from three stations (Alaybey Tersane, Bostanlı, Pasaport) where is known highly polluted from several sources. As a result of the evaluations, the highest MN frequency is determined in Alaybey where there is shipyard.The highest value of the binucleus constititution is the demonstration of the damage of cytogenetics where is assessed in the samples taken from Bostanlı.Even though other nuclear abnormalities (lobbed nucleus, notched nucleus, nuclear buds etc.) were recorded during the microscopic analysis, they are not to taken into consideration because of their being in trivial numerical terms.In addition, no statistically important difference is noticed between the stations in comparison.As a result of this study it is possible to conclude that the micronucleus test on mussels gives accurate results in monitoring the pollution of marine especially the harbour pollution and related to this the micronucleus test can be used as a standard method in monitoring the pollution of coastal ecosystem.