Influences of tuck stitch on the performance of the circular knitted fabrics with single bed
Tek iğne yataklı yuvarlak örme kumaşların performansı üzerinde askının etkileri
  1. Tez No: 179664
  2. Yazar: SEVAL UYANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TOPALBEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Askı ilmeği, süprem, boyutsal stabilite, patlama mukavemeti, aşınma dayanımı, boncuklaşma dayanımı, kumaş kalınlığı, may dönmesi, tuck stitch, single jersey, dimensional stability, bursting strength, abrasion resistance, pilling resistance, fabric thickness, spirality
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Atkılı örme kumaşlar birbirleriyle bağlantı yapan halkalardan oluşur. Her bir halka ilmek olarak isimlendirilir. Yuvarlak örme kumaşlar esnek , yumuşak tutumlu ve dökümlü yapısıyla bilinir ve çoğunlukla iç giyim, yazlık ve kışlık spor giyimde, dış giyim ( iç çamaşırı, tişört, lakos, eşofman v.s.) kullanılır.Süprem, ribana, interlok ve haroşa olmak üzere 4 ana atkı örme kumaş tipleri vardır. Lakos, iki veya üç iplik, selanik v.b. farklı kumaş desenleri standart ilmekle farklı ilmeklerin birlikte ana kumaş yapılarında kullanılmasıyla elde edilir. Farklı kumaş desenleri kumaş yapısını değiştirmekte ve bu kumaşların birbirlerinden farklı davranışlar sergilemesine yol açmaktadır. Bu sebeple kumaş deseni sadece bir görünüm özelliği olarak değerlendirilmemeli aynı zamanda önemli bir yapısal parametre olarak göz önüne alınmalıdır.Bu çalışmada, kumaş ağırlığı, kumaş kalınlığı, patlama mukavemeti, aşınma dayanımı, boncuklaşma dayanımı, yıkama sonrası çekmezlik, may dönmesi gibi kumaş özellikleri üzerinde askının etkileri incelenmiştir. Test sonuçlarına ve istatistiksel analizlere göre askı ilmeğinin bu özellikler üzerinde önemli etkiler gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The weft knitted fabrics are formed by series of loops, intermeshings in rows. Each loop is called as a stitch. The circular knitted fabrics are characterized by a flexible, soft handle and drapes structure and mostly used for underwear, summer and winter sportswear, outer-wear ( t-shirt, lacostes, sweat shirts etc. )There are 4 main weft knitted fabrics as plain knit (single jersey) , ribana, interlock and purl. Different fabric types as lacoste, fleece, cardigan etc. are obtained as using standard loop and different loops together in main weft knitted fabrics. The tuck stitch is one of different loops. Different fabric types differentiate the structure of fabrics and these different structural properties of fabrics will cause the fabrics to behave differently from each other. In this point of view fabric pattern must be evaluated not only as an appearance property but also a very important structure parameter indeed.In this thesis work the influence of tuck stitch on fabric properties such as fabric weight, fabric thickness, bursting strength, abrasion resistance, pilling resistance, dimensional stability, spirality properties for knitted fabrics were investigated. According to the test results and the statistical analysis it is observed that the tuck stitch has an important effect on these mentioned properties.