Zincir otellerin (Hilton örneği) oda tasarımını etkileyen faktörlerin incelenmesi
  1. Tez No: 179718
  2. Yazar: BERİL ELMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM POLATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, otel, zincir otel, oda tasarımı, Hilton otelleri, Tourism, hotel, chain hotels, room design, Hilton hotels
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Uluslar arası otel zincirleri 20. yüzyıl baslarında birtakım sosyal ve ekonomik gelismelerleçogalmaya baslamıstır. Günümüzde de dünyanın çesitli yerlerinde faaliyetlerinisürdürmektedir.Bu çalısmada turizm sektöründeki zincir otellerin oda kurgusunu etkileyen faktörlerinincelenmesi ve etkilerinin degerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalısma sunulurken öncelikleturizm ve turist kavramlarından bahsedilmektedir. Turizm amaçlı konaklama tesislerinden biriolan oteller incelenmekte ve zincir otel kavramı örneklerle açıklanmaktadır. Turizm amaçlıkonaklama tesislerinde oda tasarımını etkileyen faktörler çesitli açılardan ele alınarak ortayakonulmaktadır. Avrupa ve Türkiye'nin çesitli bölgelerinde yer alan Hilton Otelleri ve odakurguları örneklerle incelenmektedir.Yapılan arastırmalar sonucunda incelenen otel odaları hakkında oda tasarımını etkileyenfaktörler göz önüne alınarak genel bir degerlendirme yapılmaktadır. Bu degerlendirmesonrasında oda tasarımını etkileyen faktörlerin yeterliligi irdelenerek tasarım kriterlerineyönelik öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Number of international hotel chains are increasing due to some social and economicdevelopments since the beginning of 20th. century. Nowadays, they still operate variouscountries worldwide.In this research, it is aimed to examine the factors that affect the room design of hotel chainsin tourism industry. First, tourism and tourist concepts are explained. Hotels thataccommodates for tourism is examined and hotel chain concept is explained by examples.The factors that affect the room design in accommodations for tourism discussed from variousaspects. Hilton Hotels at various regions of Europe and Turkey and its room design arestudied with examples.According to the results of researches, a generel assessment is made about the examined hotelrooms, in view of the fact that the factors that affect the room design. After this assessment,sufficiency of these factors are discussed and suggestions intended for design criterias areoffered.