Analitik ağ süreci ile sürdürülebilir bir üçüncü parti lojistik servis sağlayıcısı seçimi
Choosing a sustainable third party logistics service provider using analytic network process
  1. Tez No: 179721
  2. Yazar: EMİR ALİ GÖZE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR GÜLSÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, üçüncü parti lojistik, lojistikte dış kaynak kullanımı, analitik ağ süreci, çevresel performans, Logistics, third party logistics, logistics outsourcing, analytic network process, environmental performance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada üçüncü parti lojistik (3PL) servis sağlayıcısı seçiminde çevresel ve sosyal faktörleri de dikkate alan kapsamlı bir Analitik Ağ Süreci (AAS) modeli geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için öncelikle, lojistik, dış kaynak kullanımı, lojistikte dış kaynak kullanımı ve üçüncü parti lojistik kavramları ile bu konularla ilgili literatür incelenmiştir. Daha sonra karar verme konusu ve çok ölçütlü karar verme tekniklerinin en önemlilerinden olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ile Analitik Ağ Süreci (AAS) metotları ayrıntılı olarak araştırılmıştır. Bu bağlamda ayrıntılı bir literatür araştırması sonucunda çok ölçütlü bir karar verme problemi olan 3PL servis sağlayıcısı seçimi ile ilgili kriterler belirlenmiş ve bu kriterler önerilen AAS modelinin oluşturulmasında kullanılmıştır. AAS modelinin karmaşıklığının kabul edilebilir bir seviyede kalmasını sağlamak için ön eleme süreci ile mevcut alternatiflerin sayısının sınırlandırılması ve sonrasında geliştirilen AAS modelinin sınırlandırılmış olan alternatifler arasından seçim yapmak üzere kullanılması önerilmektedir.Önerilen AAS modelinin kullanılması çalışmanın uygulama bölümünde örnek bir uygulama ile açıklanmıştır. Bulgular kullanıcı firma ile 3PL servis sağlayıcısı arasındaki Uyumluluğun, seçim sürecini etkileyen en önemli belirleyici faktör olduğunu göstermektedir. Ayrıca 3PL Servis Sağlayıcısının Çevresel Performansı'nın modelin çıktısını değiştirebilecek önemde olduğunu, dolayısıyla Çevresel Performans ile ilgili kriterler göz önünde bulundurulmadan yapılacak olan seçimlerin yanıltıcı olabileceği de uygulamanın ortaya çıkardığı diğer bir sonuçtur. Başka bir önemli bulgu ise alternatiflerden kriterlere doğru olan geri beslemeler kesildiği takdirde modelin çıktısının değişmesi olmuştur. Modeli oluşturan elemanlar arasındaki geri beslemeler dikkate alınmadığı takdirde elde edilen sonucun yanıltıcı olabileceği de bu uygulamanın önemli bir çıkarımıdır.İşletmeler ve yöneticiler çevresel ve sosyal faktörleri de dikkate alarak geliştirilen AAS modelini, seçenekleri değiştirmek ve ihtiyaçlarına göre spesifik bazı kriterler eklemek suretiyle rahatlıkla ve başarıyla kullanabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
This work?s aim is to develop a comprehensive Analytic Network Process (ANP) model that also considers the environmental and social criteria for the selection of a third party logistics (3PL) service provider. In order to reach this aim, firstly the literature concerning logistics, outsourcing, logistics outsourcing and 3PL is analyzed. Afterwards, Analytic Hierarchy Process (AHP) and Analytic Network Process (ANP) which are two of the most important multiple criteria decision making methods are investigated thoroughly. In this context, the criteria which are relevant for the 3PL service provider selection have been identified through literature research and used in the development process of the proposed ANP model. In order to limit the complexity of the model in a rational way, it is recommended to first shortlist the potential alternatives and then to use the proposed ANP model for the final selection from the short listed alternatives.In the application part of this work, the application of the proposed ANP model is explained through a demonstrative example. The findings of the application of the model indicate that the Compatibility between the user and the 3PL service provider is the most important criterion that determines the outcome of the selection process. Furthermore it is also observed from the results that the Environmental Performance of the 3PL service provider is important enough to change the outcome of the model. Thus, it would be misleading not to consider the relevant Environmental Performance criteria. Another important finding is that when the feedbacks from the alternatives to the criteria are cut the outcome of the model changes. This finding emphasizes the importance of the feedback and indicates that if the feedbacks are not considered the outcome of the model can be misleading.Companies can use the proposed ANP model in order to select a sustainable 3PL service provider by simply changing the alternatives and integrating new criteria specific to their needs.