Çoklu depolu araç rotalama problemleri için bir karınca kolonisi optimizasyonu algoritmasının tasarımı ve uygulaması
An ant colony optimization algorithm for multi depot vehicle routing problems
- Tez No: 179733
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAN ÇETİN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çoklu depolu araç rotalama problemleri, Araç rotalama problemleri, Karınca kolonisi optimizasyonu, Multi depot vehicle routing problems, Vehicle routing problems, Ant colony optimization
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araç Rotalama Problemleri bir depodan başlayarak tüm müşteri talep noktalarını minimum uzunlukla çözmeye çalışan problemlerdir. Çoklu Depolu Araç Rotalama Problemleri birden çok aracın birden çok müşterinin taleplerini karşılayıp tekrar kendi depolarına dönerek tur oluşturdukları problemlerdir.Karınca Kolonisi algoritması doğadaki karıncaların doğal davranışlarından simüle edilerek geliştirilen bir problem çözme tekniğidir. Karınca Kolonisi algoritmasından esinlenilerek geliştirilen birçok algoritma farklı tip problemlerin çözümünde kullanılmıştır.Bu tezde Karınca Kolonileri Algoritması için C# programlama dilinde hazırlanan bilgisayar programı yardımı ile uygun parametreler kullanılarak literatürde bulunan Çoklu Depolu Araç Rotalama Problemleri çözülmüş ve elde edilen sonuçlar optimum değerleri ile kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
Vehicle Routig Problem is a kind of problem that minimizes the distance covered by vehicles, starting from depot to costumer demand points. The Multi-Depot Vehicle Routing Problem (MDVRP) is a kind of problem that multiple vehicles start from multiple depots and return to their original depots at the end of their assigned tours.An Ant Colony Optimization algorithm (ACO) is a solving method which is devoloped simulating the natural behavior of ants. There are many algorithms derived from ant colony and they are used on solution of many problems.In this thesis Some of the Multi Depot Vehicle Routing Problems existing in the literature are solved using a computer program coded using C# for Ant Colony Optimization and the results are compared with optimum tour lengths of these problems.