İnsani yardımların dağıtımına ilişkin üç aşamalı optimizasyon modeli önerisi ve Konya ilinde bir uygulama
A three-stage optimization model proposal for the distribution of humanitarian relief and an implementation in Konya province
- Tez No: 765814
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsani Yardım Lojistiği, Karma Tam Sayılı Programlama, İnsani Yardım Dağıtımı, Humanitarian Logistics, Mixed Integer Programming, Humanitarian Relief Distribution
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında yaşanan sorunların çözümüne yönelik politika ve optimizasyon modeli önerisi sunmaktadır. Bu çalışmada öncelikli olarak insani yardım lojistiğinde karşılaşılan sorunlar tespit edilmiş, başta insani yardımların dağıtımında yaşanan sorunlar olmak üzere, tespit edilen sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirilmiştir. Sonrasında ise insani yardımların dağıtımına ilişkin üç aşamalı optimizasyon modeli geliştirilerek Konya ili Selçuklu ilçesi merkezinde yer alan mahallelerde insani yardımların dağıtımına ilişkin bir uygulama yapılmıştır. Önerilen“Üç Aşamalı, Kapasitesiz Çok Depolu, Basitleştirilmiş Çoklu Seyahatli, Çok Turlu, Parçalı Teslimatlı, Homojen Filolu Araç Rotalama Modeli”nin sonuçlarına göre, insani yardımların tamamlanma süresinin; açılan ana dağıtım merkezi sayısından düşük düzeyde, kullanılan araç sayısından ise yüksek düzeyde etkilendiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study proposes policies and optimization model for solving problems experienced in delivering humanitarian relief to beneficiaries. In this study, primarily the problems encountered in humanitarian logistics have been identified, and suggestions have been developed for the solution of the problems, especially the problems experienced in the humanitarian relief distribution. Afterwards, a three-stage optimization model for the humanitarian relief distribution has been developed and the implementation of the proposed model has been carried out on the relief distribution in the neighborhoods located in the center of Selçuklu, Konya. According to the results of the proposed“Three-Stage, Uncapacitated Multi-Depot, Simplified Multi-Trip, Multi-Tour, Split-Delivery, Homogenous Fleet Vehicle Routing Model”, it is revealed that the completion time of the humanitarian relief is strongly affected by the number of vehicles used while weakly by the number of main distribution centers opened.