Isparta ormanlarında zararlı Lepidoptera ve Hymenoptera türleriyle mücadelede biyoteknik yöntemlerin kullanımı
The usage of biotechnical methods for controlling of harmful Lepidoptera and Hymenoptera species in Isparta forests
  1. Tez No: 179752
  2. Yazar: RAGIP SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, Orman, Lepidoptera, Hymenoptera, Uçuş Aktivitesi, Feromon Tuzağı, Isparta, Forests, Lepidoptera, Hymenoptera, Flight Activity, Pheromone Trap
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma biyoteknik yöntemler yardımıyla Isparta ormanlarında zarar yapan önemli Lepidoptera ve Hymenoptera türlerinin uçuş dönemlerini ve populasyon durumlarını belirlemek amacıyla 2006-2008 yılları arasında yürütülmüştür.Lepidoptera takımından Thaumetopoea wilkinsoni Tams., Choristoneura murinana (Hbn.), Rhyacionia buoliana (Den. and Schiff.) ve Lymantria dispar (L.), Hymenoptera takımından ise Diprion pini (L.) ve Neodiprion sertifer (Geoff.)'in uçuş aktiviteleri feromon tuzakları yardımıyla belirlenmiştir. Bu amaçla Isparta ormanlarında 15 deneme sahası alınarak, çalışmalar bu alanlarda Delta tipi feromon tuzakları ve türe has feromon kapsülleri kullanarak yürütülmüştür. Tuzaklar periyodik olarak haftada iki kez kontrol edilmiş, yapışkan tablalara düşen erginler sayılarak kaydedilmiştir. Tuzaklardaki feromon kapsüllerinin yanına 30 günde bir yenisi eklenmiştir. Çalışmalarda Delta tipi feromon tuzaklarının yanı sıra sarı yapışkan ve funnel tipi tuzaklardan da faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine flight periods and population of important Lepidoptera and Hymenoptera species between 2006 and 2008.The flight activities of Thaumetopoea wilkinsoni Tams., Choristoneura murinana (Hbn.), Rhyacionia buoliana (Den. and Schiff.) and Lymantria dispar (L.) from Lepidoptera; Diprion pini (L.) and Neodiprion sertifer (Geoff.) from Hymenoptera were observed by pheromone traps. For this aim 15 research areas were determined and the studies were conducted in that stands by pheromone traps and specific pheromone capsules. Traps were controlled twice in a week periodically and the caught adults were counted and recorded. The new pheromone capsules were added to traps in every 30 days. Besides delta type pheromone traps, yellow sticky traps and funnel type traps are used.