Kirlenmiş sedimentlerin biyoliç yöntemi ile iyileştirilmesi
Bioremediation of polluted sediments by bioleaching
- Tez No: 179788
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Çevre Mühendisliği, Mining Engineering and Mining, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aerobik, anaerobik, biyoliç, elementer sülfür, metaller, sediment, Thiobacilli, Aerobic, anaerobic, bioleaching, elemental sulfur, metals, sediments, Thiobacilli
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada İtalya'nın Adriyatik kıyılarından temin edilen, ağır metallerce kirlenmiş liman sedimentlerinin biyoiyileştirme tekniği araştırılmıştır. Sediment örneklerine uygulanan biyoliç tekniği, Fe ve S'ü oksitleyici bakterinin karıştırılmış kültürü ile gerçekleştirilmiştir. Biyoliç ile Cd, Cu, Zn, Ni, Pb, Hg, As, Cr ekstraksiyonunun kapsamı üzerinde anaerobik ön arıtım ile biyostimülasyonun etkileri değerlendirilmiştir. Biyostimülasyon ile yapılan ön arıtımda sedimentin sülfür kısmını artırmak için indirgenen sülfat türlerinin biyostimulasyonu amaçlanmıştır. Sediment içinde indirgenen sülfür oksidan bakterinin aktivitesini kolaylaştırmak için biyoliç deneylerinden önce biyostimülasyon uygulanmıştır. Mevcut ve mevcut olmayan %1 sakkarozun anaerobik arıtım boyunca etkileri test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara bakıldığında sedimentler ön arıtımdan geçirildikten sonra indirgen sülfür oksidan türlerin aktivitelerini önemli ölçüde geliştirdiği ve biyoliç tekniği ile kirlenen sedimentlerden metal gideriminin umut verici olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present work deals with a bioremediation study of a heavy-metal polluted harbour sediment, obtained from the Italian Adriatic Coast. Bioleaching of the sediment sample was performed chemi-autotrophic Fe/S oxidising bacteria. The effect of an anaerobic biostimulation pre-treatment on the extent of Cd, Cu, Zn, Ni, Pb, Hg, As, Cr extraction by bioleaching was evaluated. The biostimulation pre-treatment was intended to stimulate autochthonous sulfate reducing strains, to enhance the sulfide fraction in the sediment, to favour subsequent activity of reduced-sulfur-oxidizing bacteria in the subsequent bioaugmentation (bioleaching). The effect of the duration of anaerobic pre-treatment (0 and 7 days) in the presence and absence of 1% sucrose was tested. The results obtained showed that the activity of the reduced sulfur-oxidising strains was significantly enhanced after an anaerobic pre-treatment of the sediments and showed real promise for the application of bioleaching for metal polluted sediments.