Isparta Mavikent yerleşim bölgesinin sismik mikrobölgelemesi ve değerlendirilmesi
Seismic microzonation and evaluation of Isparta Mavikent province
  1. Tez No: 179804
  2. Yazar: EMİN ELMASDERE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMÜR ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik Mikrobölgeleme, Dinamik Sonda Deneyi (DPT), Düşey Elektrik Sondaj (DES), Isparta Mavikent, Seismic Microzonation, Dynamic Probing Test, Vertical Electricity Sounding, Isparta Mavikent
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasında Isparta ilinin batı kısmındaki Mavikent yerleşim bölgesindeki bir alanın geoteknik açıdan değerlendirilmesi ve mikrobölgelemesi yapılmıştır. Öncelikle inceleme alanında deney yapılacak noktalar belirlenmiştir. Toplam 20 farklı noktada sismik, dinamik sonda ve düşey elektrik sondaj deneyleri (DES) yapılmıştır. Bu noktaların olduğu yerlerde araştırma çukuru açılması için izin alınan 9 noktada yaklaşık 4'er metre derinliğinde araştırma çukurları açılarak derinlik boyunca arazi veyn ve penetrometre deneyleri yapılmıştır. Alınan zemin numuneleri üzerinde laboratuar deneyleri yapılmıştır.Zemin profilleri oluşturulmuştur. Sismik ve DES ölçülerinin sonuçlarından yararlanılarak 4 farklı doğrultu için zemin kesitleri çıkarılmıştır. Bu kesitler yardımıyla, kesit güzergahları boyunca zemindeki tabakalanma ortaya konmuştur. Bölgenin sismik mikrobölgeleme haritalarının oluşturulması için derinlik boyunca kayma dalgası hız haritaları oluşturulmuştur. Bölge için zemin hakim titreşim periyodu ve zemin büyütme haritaları elde edilmiştir.Deprem senaryosu çalışmaları, inceleme alanının zemin özelliklerinin belirlenmesi, deprem kuvvetlerinin zemin koşullarına etkilerinin belirlenmesi ve mevcut yapılaşmanın olası bir depremden nasıl etkileneceğinin değerlendirilmesini içeren çalışmaları kapsamaktadır. Yapılan bu mikrobölgeleme çalışması deprem senaryosu ile ilgili çalışmaların ilk kısmını oluşturmaktadır. Bu açıdan ileriye yönelik çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis geotechnical evaluation and microzonation of an area in Mavikent district at west of Isparta city is performed. First of all necessary test locations are determined. Seismic tests, dynamic probing tests and vertical electricity sounding tests are performed at total of 20 locations. At 9 locations of those where permitted by local administration, investigation pits of each approximately 4 meters deep are excavated and vane and penetrometer tests are performed through the depth of pits. Laboratory tests are performed on samples obtained from investigation pits.Subsurface profiles are composed. By using seismic and vertical electricity sounding test results, 4 different aligments? subsurface cross-sections are composed. By the help of those sections soil layers along the section aligments are presented. Shear wave velocity maps are composed for throughout depths to constitute seismic microzonation maps for the area. Site characteristic priod and amplification maps are also composed for the area.Earthquake scenario studies costitute of determination of soil conditions at investigation area, determination of effects of earthquake to soil conditions and evaluation of how present structures will be effected under a possible earthquake. This microzonation study performed forms the first part of earthquake scenario studies. From this point of view study is thought to be helpful for future studies.