Organik domates yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi, mikrobiyal gübre ve bitki aktivatörü kullanımının verim, kalite ve bitki besin maddeleri alımına etkileri
Effects of using farm manure, microbial fertilizer and plant activator on yield, quality and plant nutrient uptake in organic tomato growing
- Tez No: 179806
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN PADEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Organik Yetiştiricilik, Çiftlik Gübresi, Bitki Aktivatörü, Mikrobiyal Gübre, Tomato, Organic Growing, Farm Manure, Plant Activator, Microbial Fertilizer
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma, Joker F1 oturak domates çeşidinde açık tarla koşullarında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'ne ait organik tarım arazisinde 2005 ve 2006 yıllarında konvansiyonel yetiştirme sistemi ile organik yetiştirme sistemlerinin verim, kalite, bitki besin maddeleri alımı ve bitkisel özelliklerine olan etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Denemede konvansiyonel yetiştiricilik ile organik yetiştiricilikte 4 farklı çiftlik gübresi dozu (0-7-14-21 m3/da) ile; organik yetiştiricilikte kullanılan 2 bitki aktivatörü (Cropset ve ISR 2000) ve 2 farklı mikrobiyal gübre (Bionem ve Natural Bioplasma) ve kombinasyonları ile birlikte kontrol uygulaması kullanılmıştır.Çalışma sonucunda verimin 4.87-7.23 ton/da, erkenci verimin 2.65-4.72 ton/da, ortalama meyve ağırlığının 143.26-167.02 g, meyve çapının 70.13-80.89 mm, meyve boyunun 58.29-64.06 mm ve meyve indeksinin ise 0.77-0.87 arasında değiştiği saptanmıştır.Çalışma sonucunda domates meyvelerindeki C vitamini miktarının 15.91-23.70 mg/100 g, suda çözünebilir kuru maddenin %3.52-4.18, delinme direncinin 1.46-1.87 kg/cm2, pH'nın 4.20-4.47, titre edilebilir asitliğin %0.232-0.428 ve renk (a) değerinin 24.97-28.75 arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Domates yapraklarında toplam klorofil miktarı 7.82-14.44 µg klorofil/mg kuru ağırlık arasında değişirken; N, P, K, Ca, Mg ve B değerleri sırasıyla %2.76-3.65, 1.49-2.33 mg/g, 17.00-20.13 mg/g, 24.81-36.02 mg/g, 2.27-3.38 mg/g ve 0.018-0.040 mg/g arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out at Süleyman Demirel University Agricultural research and experimental station to compare the effects of conventional and organic production systems on yield, quality, plant nutrient uptake and plant characteristics of Joker F1 determinate tomato cultivar. First, four different doses (0-7-14-21 m3) of the manure applications in both conventional and organic production were compared. Then, two plant activators (Crop-Set and ISR 2000), two microbial fertilizers (Bionem and Natural Bioplasma) and all possible combinations of these two were compared in organic production only.At the end of the experiments, it was observed that yield ranged from 48.7 to 72.3 tons/ha and early yield ranged from 26.5 to 47.2 tons/ha. The average fruit weight was between 143.26-167.02 g and the fruit diameters ranged from 70.13-80.89 mm. The fruit length was between 58.29 and 64.06 mm while the fruit index was between 0.77 and 0.87.At the end of the experiment, the applications resulted considerable variations in vitamin C (15.91-23.70 mg/100 g), brix (% 3.52-4.18), firmness (1.46-1.87 kg/cm2), pH (4.20-4.47), titreable aciditiy (% 0.232-0.428) and color a* values (24.97-28.75). The total chlorophyll content of the tomato leaves were between 7.82-14.44 µg chlorophyll/mg dry weight. There were also important variations observed among the application with respect to N (% 2.76-3.65), P (1.49-2.33 mg/g), K (17.00-20.13 mg/g), Ca (24.81-36.02 mg/g), Mg (2.27-3.38 mg/g) and B (0.018-0.040 mg/g) contents.