Besin koruyucuların sıçan dokularında sialik asit düzeyleri ve membran glikozaminoglikanları üzerine etkileri
The effects of the food preservatives on sialic acid level and membrane glycosaminoglycans of the rat tissues
  1. Tez No: 179828
  2. Yazar: ELVAN BAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN AKTAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glikozaminoglikan, sialik asit, besin koruyucu, karaciğer, böbrek, sıçan
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, hazır gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılan sodyum benzoatve sitrik asitin, sıçan karaciğer ve böbrek dokuları glikozaminoglikanları (GAG) vesialik asitleri üzerindeki etkileri histolojik ve biyokimyasal olarak incelendi.Sodyum benzoat (2442 mg/kg/gün) ve sitrik asit (7020 mg/kg/gün) 10 günsüreyle günde bir defa olmak üzere gavaj yoluyla hayvanlara uygulandı. On günlükdeney süresinin sonunda yapılan incelemelerde :1) Hayvanların vücut ağırlıklarında anlamlı bir değişiklik gözlenmedi;2) Organ ağırlıkları ölçümlerinde, sadece sitrik asit grubunun karaciğerindeanlamlı bir artış tespit edildi (p < 0.05);3) Serum sialik asitinin sodyum benzoat grubuna ait hayvanlarda önemli ölçüdeazaldığı (p< 0.05), sitrik asit grubunda ise anlamlı bir değişikliğin olmadığı görüldü;4) Sodyum benzoat grubuna ait hayvanların hem karaciğer hem de böbrekdokularında sialik asit miktarlarının önemli olarak azaldığı (p< 0.0001), sitrik asitgrubunda ise karaciğer dokusunda anlamlı bir değişiklik görülmez iken, böbrekdokusunda sialik asit seviyesinin önemli olarak arttığı saptandı (p< 0.0001).5) Mikroskobik incelemeler sonucunda, sitrik asit ve sodyum benzoatın hemkaraciğer hem de böbrekte dejeneratif değişikliklere neden olduğu gözlendi.6) Nötral GAG'ların gösterilmesi için yapılan Periodik asid-Schiff (PAS), asidikGAG'lar için Alcian blue (AB) uygulaması sonucunda, karaciğerde nötral GAG' larındaha çok ekstraselüler alanlarda, buna karşılık asidik GAG' ların intraselüler alanlardayoğunlaştığı görüldü. Sitrik asit uygulamasının GAG' larda azalmaya neden olduğu,sodyum benzoat uygulamasının ise nötral GAG'larda azalma meydana getirirken, asidikGAG'ların artışına neden olduğu gözlendi. Böbrek dokusunun korteks bölgesindeasidik GAG'ların çok az, nötral GAG'ların yoğun olduğu; medulla bölgesinde ise,nötral GAG'ların ve asidik GAG'ların kortekse oranla daha yoğun olduğu gözlendi.Sitrik asit ve sodyum benzoat uygulamasının böbrek GAG'larında artış meydanagetirdiği görüldü.7) Membranlarda sialik asitlerin görülebilmesi için yapılan rutenyum kırmızısı(RR) uygulaması sonucunda, karaciğerde sitrik aside bağlı önemli bir değişiklikgörülmez iken, böbrek dokusunda tubül hücelerinin mikrovilluslarında boyanmanındaha belirgin olduğu gözlendi. Sodyum benzoat grubunda ise, hem karaciğer hem deböbrekte RR boyanması açısından kontrol grubuna oranla çok belirgin bir farkgörülmedi.
Özet (Çeviri)
In this study, histological and biochemical effects of the sodium benzoate andcitric acid, which are used as an addition agent in ready food, on glicasaminoglycane(GAG) and sialic acid of the rat liver and kidney tissues were investigated.Sodium benzoate (2442 mg/kg/gün) and citric acid (7020 mg/kg/gün) weregiven to the animals once a day for ten days via gavage.