Plastik esaslı kompozit malzemelerin sıcak birleştirme işlemlerinin incelenmesi
Investigation of hot bonding process of plastic matrix composites
- Tez No: 179835
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. SELÇUK ERDOĞAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Plastik malzeme, plastik esaslı kompozit, sıcak birleştirme, takviye elemanı, Plastic material, plastic matrix composites, welding process, reinforcement material
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
 - Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günlük hayatta kullanım kolaylıklarından dolayı plastikler oldukça geniş yer tutmaya başlamıştır. Ağırlık/dayanım oranının düşük olması, maliyetin diğer malzeme türlerine göre düşük olması plastiklerin yaygınlaşmasında önemli etkenler olmuştur. Kullanım yerlerine göre çeşitli dayanımlarının takviye edilerek artırılabilmesi metal ve ya diğer malzemelerin kullanıldığı yerlerde kullanılmasına imkân sağlamaktadır.İşlenebilme kolaylığı plastiklere ve plastik esaslı kompozit malzemelere önemli avantajlar sağlamaktadır. Ergime sıcaklıklarının düşük olması ısı ve basınç yöntemiyle kolalıkla şekillendirilmesi sağlamaktadır. Kompleks şekilli ve ya büyük ebatlı parçaların üretimi de mümkün olmasına rağmen çeşitli uygulamalarda parça bütünlüğünü sağlamak için ya da karmaşık yapıyı oluşturmak için ?sıcak birleştirme? yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Büyük ebatlı su borularının birleştirilmesinde, sıvı ya da gaz tanklarının imalatında, plakaların birleştirilmesi gibi uygulamalarda ?sıcak birleştirme? yöntemlerine ihtiyaç bulunmaktadır.Bu çalışmada plastik esaslı kompozit malzemelerin sıcak birleştirme yöntemleri incelenmiştir. Malzeme olarak takviyesiz PP ve PVC levhalardan hazırlanan numunelerin çeşitli sıcak birleştirme yöntemleriyle birleştirilmiş halleri kullanılmıştır. Bu numunelerin ve çeşitli özelliklerdeki takviyeli plastik numunelerin kaynaklı hallerinin çekme ve sürünme davranışları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Plastics have been begun to use widely because of its using advantages in our daily life.There are some factors why plastics are used widely.Some of these are ;weight/strength ratio and its cost are low respect to other materials.It provides opportunity to use instead of metal or other materials with increasing strengths with reinforcement according to it?s using position.Processable facility ensures important advantages to plastics and plastic matrix composite materials.having lower melting temperature make plastics avaliable to forming easily with temperature and pressure method.Producing comlex shaped or bigger shaped parts are avaliable but `welding process? is needed in order to form complicated structure or to enable complteness of part.Welding process is needed in some process like combining huge size water pipe,producing liquid or gas tanks or combining plastic sheets.In this study plastic matrix composite material?s welding process has been invesitgated.As a material ,samples which were obtained from unreinforced PP and PVC sheets and joint with various welding process,has been used.These samples? and reinforced plastic samples?,having different features, welded states?s behaviours has been investigated by tensile and creep tests.