Kovalı-Hanlı (Sivas) arası florası
The flora of between Kovali and Hanli (Sivas) region
- Tez No: 179899
- Danışmanlar: PROF. NECATİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, Kovalı, Hanlı, Endemik, Türkiye, Flora, Kovalı, Hanlı, Endemic, Turkey
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma, Kovalı- Hanlı arası (Sivas) florasını kapsamaktadır. Araştırma materyali, 18 ay süre ile toplanan bitki örneklerinden oluşmaktadır. Bu süre içinde toplanan 1362 örnekten, 373 takson tayin edilmiştir. 373 taksonun 75'i (% 19.9) Türkiye için endemiktir.Araştırma bölgesinin florası 59 familya ve 207 cins ve 373 takson'dan meydana gelmektedir. Toplam taksonlardan 1'i Pteridophyta, 372'si Spermatophyta bölümlerine aittir. Gymnospermeae alt bölümü 2, Angiospermae alt bölümü ise 370 taksona sahiptir. Sırasıyla, Angiospermae alt bölümüne ait taksonların 310'u Dicotyledonea, 60`ı Monocotyledonea sınıfında yer almaktadır.B6 karesinden toplanan 4 takson yeni kayıt durumundadır.Taksonların bitki coğrafyası bölgelerine dağılım oranları şöyledir: İran-Turan elementleri 137 (%36.7), Avrupa-Sibirya elementleri 23 (%6.2), Akdeniz elementi 19 (%5.1), Geniş yayılışlı ve yayılışı bilinmeyenler 194 (%52.0).En büyük on familya ve takson sayıları şu şekildedir:Asteraceae (60), Fabaceae (46), Lamiaceae (37), Brasicaceae (27), Poaceae (26), Liliaceae (20), Boraginaceae (15), Apiaceae (13), Scrophulariaceae (11), Caryophyllaceae / Ranunculaceae (10).En büyük on cins ve takson sayıları şöyledir:Astragalus(17), Salvia(11), Centaurea(9), Achillea(6), Bromus (5), Convolvulus (5), Onobrychis(5), Anthemis (4), Euphorbia(4), Gypsophila(4).
Özet (Çeviri)
This research contains the flora of between Kovalı and Hanlı (Sivas) region. The research material contains plant samples which have been collected over 18 months. 1362 samples have been collected in this period and 373 taxa have been identified. 75 (19.9%) of 373 taxa are endemic to Turkey.The flora of research region consist of 59 families and 207 genera and 373 taxa. 1 out of the total taxon belong to Pteridophyta division, the remaining 372 belong to Spermatophyta division. Gymnospermae subdivision has 2 and Angiospermae subdivision has 370 taxon. Respectively, 310 of the taxa are in the Dicotyledoneae class, 60 of the taxa are Monocotyledonea class, which belong Angiospermae subdividion.Four taxa which have been collected from the square B6 are the first record.The scattering ratios of the taxa to the phytogeographic regions are as follows: Irano-Turanian elements 137 (36.7%), Euro-Siberian elements 23 (6.2%), Mediterranean elements 19 (5.1%), Cosmopolitans and unknown scatters 194 (52.0%).The largest ten families and taxon numbers are as follows:Asteraceae (60), Fabaceae (46), Lamiaceae (37), Brasicaceae (27), Poaceae (26), Liliaceae (20), Boraginaceae (15), Apiaceae (13), Scrophulariaceae (11), Caryophyllaceae / Ranunculaceae (10).The largest ten generea and taxon numbers are as follows:Astragalus (17), Salvia (11), Centaurea (9), Achillea (6), Bromus (5), Convolvulus (5),Onobrychis (5), Anthemis (4), Euphorbia (4), Gypsophila (4).