Hatay ve Adana illerinde kavun üretiminin sosyo-ekonomik ve yetiştiricilik yönünden incelenmesi
Ivestigation on socio-economic structure and cutltural practices of melon production in Hatay and Adana provinces
- Tez No: 179915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT YETİŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Melon cultivation, Adana, Hatay, socio-economics analysis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma Adana ve Hatay illerinde kavun yetiştiriciliği yapan üreticilerin sosyo- ekonomik ve yetiştiricilik yönünden durumlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır.Adana ve Hatay illerinde Kavun yetiştiriciliği yapan 120 çiftçi ile yüz yüze görüşme yöntemi ile anket yapılmıştır.Yapılan bu çalışmada, Adana ve Hatay illerinin bazı konularda birbirinden farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Adana ilinde çoğunlukla damla sulama ve malç uygulamasının yapıldığı görülmüştür. Hem Adana'da hem de Hatay'da yetiştiricilik açısından çok önemli sorunların yaşanmadığı belirlenmiştir. Ancak hastalık ve zararlıların kontrolü ve kimyasal ilaç kullanımı en önemli sorunlardan birisi olarak görülmüştür. Ne Adana'da ne de Hatay'da ekim veya dikim öncesi toprak analizi yapılmamaktadır. Kimyasal ilaçlar ve gübreler bilinçsiz bir şekilde kullanılmaktadır.Çiftçilerimizin yetiştirdikleri ürünler için ürün sigortası yaptırmadığı, herhangi bir kooperatif ya da birliğe üye olmadıkları ve pazarlamada önemli sıkıntılarının olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimler: Kavun yetiştiriciliği, sosyo-ekonomik analiz, Adana, Hatay
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to investigate socio-economic and cultivation situation of melon grower in Adana and Hatay province.Survey was conducted in 120 melon grower by face to face interviewing. In this study, there were significant difference between characteristics of melon grower in Adana and Hatay. It was seen that drip irrigation and plastic mulching were mainly practiced in Adana. It was determined that grower do not have important problem as regarded to melon cultivation practice. However, pesticide usage, pest and disease control were seen as one of the important problems of melon producers. Neither in Adana nor in Hatay, plant nutrient analysis in soil was done prior to seed sowing or seedling transplanting. One of the important results of the study is careless use of fertilizer and pesticide.It was also determined that the melon growers did not make crop insurance, they were not a member of any grower association and union and they have problems in marketing.