Streptozotosin ile diabet oluşturulmuş farelerde aspirin ve E vitaminin dokularda lipid peroksidasyonu ve antioksidan sisteme etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of aspirin and vitamin E on lipid peroxidation and antioxidant systems in tissues of streptozotocin-induced diabetic rats
- Tez No: 180004
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİYE KURTUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Aspirin, Vitamin E, Malondialdehit, Glutatyon, Süperoksit Dismutaz, Glutatyon Peroksidaz, Diabetes Mellitus, Aspirin, Vitamin E, Malondialdehyde, Glutathione, Superoxide Dismutase, Glutathione Peroxidase
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, streptozotosin (STZ) ile diabet oluşturulmuş (STZ-Diabet)ratlarda aspirin ve vitamin E'nin karaciğer, kalp, beyin ve böbrek dokularında lipidperoksidasyonu ve antioksidan sisteme ait bazı parametrelere etkisi araştırılmıştır.Çalışmada albino türü ratlar her grupta 10 adet olmak üzere dört gruba ayrılmıştır:Diabetik olmayan kontrol (Grup I), STZ-Diabet (Grup II), STZ-Diabet+Aspirin(Grup III) ve STZ-Diabet+Vitamin E (Grup IV). Deneysel diabet, intraperitonealolarak 55 mg/kg STZ enjeksiyonu ile oluşturulmuştur. Enjeksiyondan 48 saat sonraratlara 10 gün süreyle E vitamini (500 mg/kg/gün) ve aspirin (200 mg/kg/gün)intraperitoneal olarak verilmiş ve doku homojenatlarında lipid peroksidasyonun birgöstergesi olan malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH), değerleri ile süperoksitdismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktiviteleri ölçülmüştür.Grup II'de kontrol grubuna göre bütün dokulardaki MDA değerleri artmış,GSH değerleri ise azalmıştır. SOD ve GSH-Px aktiviteleri de karaciğer, kalp veböbrekte artmış, beyinde ise azalmıştır. Diabetik ratlara aspirin verilmesi sonucuMDA değerleri Grup II'e göre, Grup III'te karaciğer ve kalpte azalmış, beyin veböbrekte artmıştır. Diabetik ratlara vitamin E verilmesi ile de MDA değerleri GrupIV'te Grup II'e göre karaciğer, kalp ve böbrekte azalmış, beyinde artmıştır. Aspirinve vitamin E etkisi ile Grup II'e göre Grup III ve Grup IV'te GSH değerleri, SOD veGSH-Px aktiviteleri kalp, böbrek ve beyinde artmış, karaciğerde ise azalmıştır.Sonuçta bu çalışmada aspirin ve E vitaminin diabetik ratlarda karaciğer, kalp,beyin ve böbrek dokularında MDA, GSH, SOD, GSH-Px değerlerini etkilediğigörülmüştür. Ancak bu etkiler dokudan dokuya değişmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of aspirin and vitamin E on lipid peroxidation andantioxidant system parameters of liver, heart, brain and kidney tissues ofstreptozotocin-induced diabetic rats were investigated. During this work Albino ratswere arranged into four groups, each group containing 10 rats: non-diabetic controlgroup (Group I), STZ-diabetes (Group II), STZ-diabetic given aspirin (Group III),and STZ-diabetic given Vitamin E (Group IV). Diabetes mellitus was induced in ratsby the injection of 55 mg/kg STZ. 48 hours after the injection, vitamin E (500mg/kg/day) and aspirin (200mg/kg/day) were injected to rats for 10 days. After thatmalondialdehyde(MDA) and glutothione (GSH) levels and also superoxide(SOD)dismutase and glutothione peroxides (GSH-PX) activities were measured inthese tissues.In group II, MDA levels in all tissues were increased and GSH levels weredecreased compared to control group. SOD and GSH-PX activities were increased inliver, heart and kidney, whereas they were decreased in brain tissues. As a result ofaspirin injection, MDA values of liver and heart tissues were decreased but wereincreased for brain and kidney tissues in Group III compared to GroupII. With theinjection of vitamin E, MDA levels of liver, heart and kidney were decreased but theywere increased in brain tissues in Group IV compared to Group II. By the effects ofthe aspirin and vitamin E in Group III and Group IV values of GSH, SOD, and GSH-PX in heart, kidney and brain were increased but were decreased in liver, comparedto Group IV.As a result, in this stuy it was established that aspirin and vitamin E effected thesuch parameters as MDA, GSH, SOD, GSH-PX in liver, heart, brain and kidneytissues of diabetic rats. But this effect varies from tissue to tissue.