Doğal krem renkli pamuk hattı (G. hirsutum L.) ile bölge standart çeşitleri Maraş-92 ve Sayar-314'ün bazı agronomik ve teknolojik (G. hirsutum L..) özellikleri üzerinde araştırmalar
Investigations on yield and fiber traits of naturally colored grey cotton line (G. hirsutum L.) with regional standart cotton (G. hirsutum L.) cultivars Maraş-92 and sayar-314
- Tez No: 180005
- Danışmanlar: PROF.DR. SEFER MUSTAFAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: doğal renkli pamuk, lif uzunluğu, lif inceliği, lif mukavemeti, kütlü verimi, naturally colored cotton, fiber length, fiber fineness, fiber strength, seed cotton yield
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
2004-2005 yıllarında Kahramanmaraş koşullarında yürütülen araştırmada doğal kremrenkli pamuk (G. hirsutum L.) hattı ile bölge standart pamuk çeşitleri Sayar-314 ve Maraş-92 (G.hirsutum L.), bazı agronomik ve teknolojik özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışma,tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.Genotipler arasında; çiçeklenme gün sayısı, koza açma gün sayısı, çırçır randımanı,100 tohum ağırlığı, lif uzunluğu ve kütlü verimi bakımından istatistiki olarak önemlifarklılıklar bulunmuştur.Yıllara göre; bitki boyu, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, lif inceliği, lif mukavemeti, lifuzunluğu, lif üniformitesi, koza kütlü ağırlığı ve kütlü verimi bakımından istatistiki olarak önemlifarklılıklar bulunmuştur.Genotip x Yıl interaksiyonu bakımından kütlü verimi önemli bulunmuştur.İki yıllık sonuçlara göre doğal krem renkli hattı 11 g 100 tohum ağırlığı ile diğer çeşitlere göredaha üstün bulunmuştur. Bölge standart çeşitlerinden Sayar-314, ilk çiçeklenme süresi (62.3 gün), ilkkoza açım süresi (84.1 gün) ve kütlü verimi (259.3 kg/da) ile diğer genotiplere göre daha iyi performansgösterirken, standart çeşitler olan Maraş-92 ve Sayar-314 ise hem (% 42) çırçır randımanı hem de(29.64 mm) lif uzunluğu bakımından krem genotipinden daha iyi performans göstermiştir.Bununla beraber, incelenen özellikler arası ilişkiler bakımından çırçır randımanı ile lifmukavemeti (r= 0.42*), lif üniformitesi (r= 0.46*), lif uzunluğu (r= 0.42*), arasında, lif inceliğiile lif mukavemeti (r= 0.41*), lif uniformitesi (r= 0.56*), koza kütlü ağırlığı (r= 0.69*), kütlüverimi (r= 0.51*) arasında olumlu ve önemli bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Regional standard cotton cultivars, Sayar-314 and Maraş-92 (G. hirsitum L.)were compared with naturally colored Krem cotton line (G. hirsitum L.) foragronomic and fiber traits in Kahramanmaras conditions. The study was carried outin a randomized complete block design with four replications for two years.Genotypes were significantly different for first flowering date, first bollopening date, ginning turnout, 100 seeds weight, fiber length and seed cotton yield.Years were significantly different for plant height, number of monopodialbranches, and number of sympodial branches, fiber fineness, fiber strength, fiberlength, fiber uniformity, seed cotton yield per boll and seed cotton yield.Seed cotton yield was significantly different for interaction between genotype and years.According to the results of two years naturally colored cream line was found betterwith 11 g of 100 seed weight than the other cultivars. While regional standart cultivarSayar-314 had better performance for first flowering date (62.3 days), first boll openingdate (84.1 days) and seed cotton yield (259.3 kg/da) than the other genotypes, regionalcultivars Maraş-92 and Sayar-314 were showed better performance than the creamgenotype for (42%) ginning turnout and (29.64 mm) fiber length.However, positive and significant relationships were determined between ginningturnout with fiber strength (r= 0.42*), fiber uniformity (r= 0.46*), fiber length (r= 0.42*), inadditions to significant relationships between fiber fineness with fiber strength (r= 0.41*), fiberuniformity (r= 0.56*), seed cotton weight per boll (r= 0.69*) and seed cotton weight (r= 0.51*).