Amonyaklı bakır quat (ACQ) emprenye tuzu ie emprenye edilen sarıçam (Pinus sylvestris L.) odununun bazı fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılması
Investigation of some physical and mechanical properties of scots pine (Pinus sylvestris L.) wood treated with ammonical copper quat (ACQ)
- Tez No: 180006
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: ACQ-1900 AB, sarıçam, hava kurusu yoğunluk, tam kuruyoğunluk, hacim ağırlık değeri, eğilme direnci, şok direnci, makaslama direnci, liflereparalel çekme direnci, liflere dik çekme direnci, Ammonical Copper Quat (ACQ), Pinus sylvestris L, air dry specificgravity, oven dry specific gravity, density value in volume, bending strength, impactstrength, tension strength, compress strength, sharing strength
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, sarıçam odununun, Amonyaklı Bakır Quat (ACQ) iledaldırma ve basınç yöntemleri ile muamelesi sonucu, bazı fiziksel ve mekaniközelliklerinde meydana gelen değişmeler araştırılmıştır.Fiziksel özelliklerden tam kuru yoğunluk, hava kurusu yoğunluk, hacimağırlık değeri ve odunun çalışması (daralma ve genişleme miktarları), mekaniközelliklerden ise; eğilme direnci, şok direnci, liflere paralel ve liflere dik çekmedirençleri, liflere paralel basınç direnci ve makaslama direnci örnekleri, muameleedilenler ile kontrol grubu örnekleri karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre; ACQ kimyasalı kullanılarak yapılan emprenyeişleminde, odunun mekanik özelliklerinde meydana gelen değişmeler istatistikselbakımdan önemsiz bulunmuştur. 72 Saatlik daldırma ve dolu hücre yöntemiyleyapılan muameleler sonucunda, odunun daralma ve genişleme miktarlarında ise,%20'ler seviyesinde azalmalar olmuştur.Yeterli tutunum sağlaması, çevre ile uyumlu bir kimyasal olması ve odununçoğu mekanik özellikleri üzerine anlamlı bir etki etmemesinden dolayı ACQ'ın birçok kullanım yeri için uygun bir emprenye maddesi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The sapwood of Scots pine (Pinus sylvestris L.) was treated with ACQ(Ammonical Copper Quat), by using soaking and pressure methods.Mechanical properties (e.g., bending strength, impact strength, tensionperpendicular and paralel strength, compress strength, shearing strength) andphysical properties (e.g., air dry specific gravity, oven dry spesific gravity, densityvalue in volume, shrinkage and swelling percent) of the ACQ treated and untreated(control) Scots Pine wood were studied.The results showed that ACQ treatment didn?t effect on the mechanicalproperties, but physical properties such as shrinkage and swelling were effectedparticularly 72 hours soaking and vacuum pressure.Consequently, ıt could be concluded that ACQ treated wood could be used formany fields since the ACQ preservation had no side effects on wood andenvironmentally-friendly agent.