Tek boyutlu dilim geometride nötron transport denkleminin TN yaklaşımı ile çözümü
Solution of the neutron transport equation with TN approximation in one dimensional slab geometry
  1. Tez No: 180007
  2. Yazar: MEHMET ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FİKRET ANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Transport denklemi, Chebyshev polinomları, kritik yarı kalınlık, Transport equation, Chebyshev polynomials, critical half thickness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Chebyshev polinomu yaklaşımı kullanarak izotropik saçılmalı tek hızlı nötrontransport denkleminde kritik dilim problemi çalışıldı. Chebysev polinomlarının I. tipikullanıldığından TN yaklaşımı olarak adlandırıldı. Bu çözümlemede Mark veMarshak sınır şartları kullanıldı. Farklı c (çarpışma başına ortaya çıkan ortalamanötron sayısı) değerleri kullanılarak kritik kalınlıklar hesaplandı. Uygulanan TNmetoduna göre her iki sınır şartı ile elde edilen sonuçlar tablolar halinde verildi.Karşılaştırma yapmak için, daha önceden bilinen PN (Legendre polinomu yaklaşımı)metodu ile elde edilen sonuçlarda tablolarda verilmiştir.Sonuç olarak her iki metoda göre elde edilen sonuçların ( TN ve PN ) mükemmelbir uyum içinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The critical slab problem has been studied in one-speed neutron transportequation with isotropic scattering by using the Chebyshev polynomial approximation.The approximation we used is called as TN method because in the method first typeChebyshev polynomials were used. In the solutions Marshak and Mark boundarycondition were used. Critical thicknesses were calculated for different c (where c isthe mean number of neutrons per collision and known as the fundamentaleigenvalue) values. Results of calculation by using the both boundary conditions(Mark and Marshak) were presented in the tables. For the comparision the results ofPN approximation were also presented in the tables.At last the result obtained in respect of two methods ( TN and PN ), is seen in anexcellent coherent.