Bitişik nizamda yapılmış binaların depremde etkileşimi
Interaction of attached buildings under earthquake loading
- Tez No: 180008
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dilatasyon derzi, Deprem, Bitişik nizam, Dilatation, Attached buildings, Earthqauke
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Depremde meydana gelen yatay hareketler yapılarda deformasyonu ortayaçıkarır. Bu deformasyonlar mümkün olduğunca az olmalıdır. Projesi sağlam teorilerüzerine kurulmuş olsa bile, binalar bitişik imar nizamına göre yapıldıklarında bilebüyük şekil değiştirmelere uğrarlar. Bu büyük şekil değiştirmeler, blok sayısı fazlaolan binaların ayrı ayrı projelendirilip, yan yana yapılmasından dolayı oluşur. Bitişiknizamda yapılmış olan binaların depremde yer değiştirmeleri ve periyotlarındandolayı oluşan salınımları farklı mimarideki bloklar için farklı değerler oluşturur. Budeğerler, dilatasyon derzlerinde oluşan çarpışma hareketlerini oluşturarak binayabüyük deformasyonlar yaptırırlar.Bu çalışmada, yapıların taşıyıcı sistemleri ve bu taşıyıcı sistemlerin depremanında birbirleri ile olan etkileşimi, detaylı olarak incelenmiş ve bilgisayar ortamındaSAP2000 programıyla modellenmiştir. Yapıların mimari projelendirilmesindendolayı oluşan statik ve dinamik etkileri, deprem anında oluşan blokların birbirlerineolan itme etkisi ve salınım anında bloklar arasındaki dilatasyon derzlerinde oluşanzorlanmaların analiz ve incelemeleri yapılmıştır. Önce her blok ?Zaman TanımAlanındaki? dinamik analiz yöntemiyle ayrı ayrı analiz yapılmıştır. Daha sonra tümblokları, link elemanlar yardımıyla bitişik nizama uygun olarak zaman tanımalanındaki dinamik analiz yöntemiyle analizi yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, ikiayrı analizin sonuçları karşılaştırılarak bitişik yapılan blokların deprem anındakidavranışları incelenerek birbirlerine olan etkilerinin avantajları ve dezavantajlarıortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Structures undergo the deformation due to lateral movements in earthquakeloadings. In attached building systems, the buildings are generally designedseparately without taking the interaction into the account. However, in attachedbuilding systems, buildings designed separately behave differently under theearthquake loading due to interaction between them. In general, the buildings inattached systems have different period and lateral displacement amplitudes. So,collision occurs between the attached buildings. Occurrence of collision changes theamplitude of the lateral roof displacement, and maximum moment, shear and axialforces in the in the columns in each building.In this study, interaction of the attached buildings in different geometries wasinvestigated. Buildings were modeled in SAP2000 computer program separately andtogether to investigate effect of the interaction between the buildings. Interactionbetween the buildings was modeled by compression-only struts. Nonlinear timehistory analysis was performed to investigate the changes in the lateral roofdisplacements and moment, shear and axial forces in the columns. At the end of thestudy, the advantages and the disadvantages of the attached buildings were explainedand some suggestions were made to reduce the effect of the interaction between theattached buldings.