M tabakası x ışını üretim tesir kesitlerinin hesaplanması
Measurement of M shell X ray production cross sections
  1. Tez No: 180009
  2. Yazar: CANDAN DÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN KÜÇÜKÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karakteristik X Işınları, Tesir Kesiti, XRF Tekniği, Characteristic X Rays, Cross Section, XRF Technique
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Atom numarası 73 ≤ Z ≤ 83 aralığındaki elementlerin toplam M tabakası Xışını üretim tesir kesitleri, 5.96 keV'lik uyarıcı fotonlarla deneysel olarak ölçüldü veteorik olarak hesaplandı.Tesir kesiti deneysel hesaplamalarında dedektör verimliliğini belirlemek için,atom numarası 13 ≤ Z ≤ 23 arasındaki elementlerin K X ışınları ölçüldü veölçümlerden hesaplanan değerlere göre verim grafiği çizildi.Numuneleri uyarmak için, 100 mCi şiddetinde Fe-55 radyoizotop halkakaynağı ve numunelerden yayımlanan karakteristik X ışınlarını saymak için Si(Li)katı hal dedektörü kullanıldı.Elde edilen sonuçlar, diğer araştırmacılar tarafından hesaplanmış olan teorikve deneysel değerlerle karşılaştırıldı. Sonuç olarak, 5.96 keV'de M tabakası X ışınıtoplam üretim tesir kesitlerinin atom numarasının artmasına bağlı olarak arttığıgözlendi.
Özet (Çeviri)
Total M shell X ray production cross-sections (XRF) for elements in theatomic number 73 ≤ Z ≤ 83 were experimentally measured and theoreticallycalculated at 5.96 keV incident photon energy.In order to determine the dedector efficiency, K X rays of Al, Si, P, S, K,Ca, Ti elements were measured and efficiency graphics were plotted.The samples were also irridiated by 100 mCi Fe-55 radioisotope annularsource. Characteristic X rays emitted from the sample were counted by a Si(Li)semiconductor dedector.The values measured were compared with experimental and theoretical values ofother researches.As a results, it was seemed that M shell pruduction cross-sections increasewith increasing atomic number at 5.96 keV excitation energy.