Süt sığırı barınaklarında çevre koşulları denetimi ve çözüm önerileri üzerine bir araştırma ve Kahramanmaraş - Dereköy örneği
Environmental conditions control and solution proposes for cattle barns: Kahramanmaraş -Dereköy case
- Tez No: 180011
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADİL AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ahırlar, Hayvan barınakları, Çevre Koşulları, Isı ve NemDengesi, Animal barns, environmental conditions, temperature and humiditybalance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Hayvan barınakları, hayvanları uygun olmayan çevre koşullarından korumakve optimum verim elde etmek için inşa edilen yapılardır. Büyükbaş hayvanbarınaklarında uygun sıcaklık ve oransal nem koşulları sağlamak, hayvanlara rahatbir yaşam ortamı elde etmek, yüksek verim alabilmek için önemlidir.Bu çalışmada; Kahramanmaraş-Dereköy yöresinde inşa edilmiş olan bir sütsığırı barınağında DATALOGGER'lar ile sıcaklık, nem ve ışık şiddeti ölçülerekkaydedilmiştir. Elde edilen bu veriler kullanılarak mevcut barınak çevre koşullarıyönünden irdelenmiş ve literatürde verilen değerlere göre uygunluğu araştırılmıştır.Sonuç olarak mevcut barınakta ölçülen bu veriler ile literatürdeki verilerinkarşılaştırılması yapılarak yöre barınaklarının planlanmasında kullanılacak verilerbelirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Animal barns are buildings which are built for protecting animals fromunsuitable environmental conditions and for obtaining optimum production.Providing optimum temperature and relative humidity conditions in cattle barns isimportant for creating an optimum environment for animals, thereby highproduction.In this study, temperature, humidity, and light intensity was measured by usingdataloggers in a dairy barn which was built in Kahramanmaraş-Dereköy region. Thebarn was evalauated in terms of environmental conditions using the measured dataand compared with literature values. The optimum values used in the design ofregional barns were determined by comparing the measured and literature values.