Yansıtmalı dilim geometride kritik kalınlıkların UN yaklaşımı ile hesaplanması
UN approximation to reflected slab and computation of the critical half thickness
- Tez No: 180010
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİKRET ANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Physics and Physics Engineering, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Transport denklemi, yansıtmalı dilim, Chebyshev polinomları, kritik yarı kalınlık
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Aynı enerjili nötron transport denklemi yansıtmalı dilim geometride Chebyshevpolinomu yaklaşımı kullanılarak kritik kalınlık hesaplamaları yapıldı. Chebyhsevpolinomlarının II. tipi kullanıldığından UN yaklaşımı olarak adlandırıldı. Buçözümlemede Mark ve Marshak sınır şartları kullanıldı. Kritik yarı kalınlık içinfarklı c (çarpışma başına ortaya çıkan ortalama nötron sayısı) ve R (yansıtmakatsayısı) kullanılarak hesaplandı. Uygulanan UN metoduna göre her iki sınır şartı(Mark ve Marshak) ile elde edilen sonuçlar Çizelgelar halinde verildi. Karşılaştırmayapmak için, daha önceden bilinen PN metodu sonuçları da Çizelgelarda verilmiştir.Sonuç olarak her iki metoda göre elde edilen sonuçların ( UN ve PN ) mükemmelbir uyum içinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Critical thicknesses calculations were done by using the Chebyshev polynomialapproximation to one group neutron transport equation in reflected slab geometry.The approximation we used is called as UN method because in the method secondtype Chebyshev polynomials are used. In the solutions Marshak and Mark boundarycondition were used. Critical thicknesses were calculated for different c (where c isthe mean number of secondary neutrons per collision and known as the fundamentaleigenvalue) and R (reflected coefficient) values. Results of calculation by using theboth boundary conditions (Mark and Marshak) were presented in the tables. For thecomparision the results of PN approximation were also presented in the tables.As a conclusion the result obtained in respect of two methots ( UN and PN ), isseen in an excellent coherent.Key Words : Transport equation, Reflected slab, Chebyshev polynomials, criticalhalf thickness,