Yaz koşullarında etlik piliçlerde gece gündüz yemlemesi ve aydınlatmanın performans üzerine etkileri
The Effect of feeding during the day and night in summer on the broiler performance
- Tez No: 180013
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESUT KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, aydınlatma programı, kısıtlı yemleme, performanskriterleri, Broiler, lighting program restricted feeding, performance criterions
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma veUygulama Çiftliğinde yürütülen bu çalışmada, yaz koşullarında etlik piliçlerde gece-gündüz yemlemesi ve aydınlatmanın performans üzerine etkileri araştırılmıştır.Tesadüf parselleri deneme deseninde faktöriyel olarak planlanan araştırmada,erkek-dişi toplam 1104 adet ticari günlük etlik civciv kullanılmıştır.6 hafta süren denemede, günlük yaştaki etlik civcivler, ilk hafta birliktebüyütüldükten sonra erkek-dişi ayrı olmak üzere 2 tekerrürlü ve 6 muamele grubuoluşturularak deneme bölmelerine tesadüfû olarak yerleştirilmişlerdir. Denemede,kontrol grubuna (1. grup) sürekli aydınlatma ve serbest yemleme yapılmıştır. 2. grubasürekli aydınlatma uygulanmış ve son üç hafta gündüz 10:00 ile 16:00 saatleri arasındaaç bırakılmıştır. 3. gruba ise sürekli aydınlatma yapılmış ve yine gündüz 10:00 ile 16:00saatleri arasında aç bırakılmıştır. 4. gruba gün ışığı dışında sürekli aydınlatma yapılmışve gece 24:00 ile 06:00 saatleri arasında yem verilmemiştir. 5. gruba sürekli aydınlatmauygulanmış ve son üç hafta gece 24:00 ile 06:00 saatleri arasında yem verilmemiştir. 6.gruba ise gündüz yem verilmiş, gece ise karartma yapılarak 24:00 ile 06:00 saatleriarasında yem verilmemiştir. Canlı ağırlık ve yem tüketimi yapılan haftalık tartımlar ilebelirlenmiştir. Ayrıca yemden yararlanma oranı ve ölüm oranları tespit edilmiştir.Deneme sonunda her gruptan ortalamayı temsil eden piliçlerden %10 oranındakesilerek karkas randımanı saptanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, erkek ve dişilerde muamelelerin canlı ağırlık üzerineetkisi istatistikû olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05).Deneme sonunda her iki cinsiyette de muameleler arasında yem tüketimi ve yeminete dönüşüm oranı bakımından farklılık istatistikû olarak önemsiz bulunmuştur(P>0.05).Sıcak-soğuk karkas ağırlığına erkek-dişi etlik piliçlerde muamelelerin etkisiönemli olup (P0.05). Ölümoranları bakımından istatistikû farklılık bulunmamıştır (P>0.05).
Özet (Çeviri)
In this study the effect of feeding during the day and at night in summer on thebroiler performance was investigated KSU Faculty of Agriculture ExperimentalStation.In the experiment 1104 one day broiler chicks were used in randomized blockdesign.The experiment last six weeks. After first week chicks were separated into maleand female groups. The experiment had six treatment groups with 2 replication. Thefirst group is the control group which received continuous lighting and ad libitum feed.Second group received continuous lighting but did not receive the feed between 10:00am and 16:00 pm in the last three weeks. Third group also received continuous lightingbut did not receive the feed between 10:00 am and 16:00 pm. Fourth group receivecontinuous lighting but did not receive feed between 24:00 pm and 06:00 am. Fifthgroup received continuous lighting but did not received the feed between 24:00 pm and06:00 am in the last three weeks. Sixth group had received feed during the day time anddid not receive lighting during the night. Sixth group did not receive feed between 24:00pm and 06:00 am. The live weight and feed consumption were determined weekly base.Feed conversion ratio and mortality were determined. The carcass yield wasdetermined by slaughtering the 10 percent of broiler produced.There were no significant differences in live weight of male and female amongthe treatment groups (P>0.05).There were no significant difference in feed consumption and feed conversionratio of male and female among treatments (P>0.05).There were significant (P0.05). Mortalityfor 1 and 3 treatment groups was significantly higher than those for other.