Leptinorsa decemlineata (Say) (Coleopetra:Chrysolomelidae) larvalarında fungal enfeksiyona karşı oluşan nodülasyon reaksiyonunda eikosanoidlerin rolü
Eicosanoid mediate nodulation reaction to fungal infections in larvae of Leptinotarsa decemlineata (Say)
  1. Tez No: 180014
  2. Yazar: CEMİL BENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN TUNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nodülasyon, Eikosanoid, Beauveria bassiana, Leptinotarsadecmlineata, Blastospor, Nodulation, Eicosanoid, Beauveria bassiana, Leptinotarsa decmlineata, Blastospore
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
Bu tez nodülasyonun böceklerde fungal enfeksiyona karşı önemli bir hücreselsavunma mekanizması olup olmadığını belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla, fungalenfeksiyonlara karşı patates böceği (Leptinotarsa decemlineata) larvalarındakinodülasyon reaksiyonunda eikosanoidlerin rolü test edilmiştir. Beauveria bassianablastosporlarının L. decemlineata larvalarına enjeksiyonundan önce eikosanoidbiyosentez inhibitörlerinin enjekte edilmesi fungal saldırılara karşı oluşan nodülsayısını kontrol larvalarına oranla önemli ölçüde azaltmıştır. Eikosanoidbiyosentezinin temel enzimleri fosfolipaz A2, cyclooxygenase ve lipooxygenase enziminhibitörleri larvalara uygulandığında fungal enfeksiyonlara karşı oluşan nodülasyonreaksiyonunda kontrol larvalarına oranla azalma görülmüştür. Bu bulgular nodüloluşumunda cyclooxygenase ve lipooxygenase enzimlerinin her ikisinin de rol aldığınıgöstermiştir. Hem cyclooxygenase hem de lipooxygenase inhibitörü olan phenidonunnodülasyonu engelleyici etkisi enjeksiyondan 30 dakika sonra görülmüş venodülasyon oluşumunu kontroldeki böceklere göre önemli ölçüde azaltmış, 8 saatboyunca bu etki sürmüştür. Dexamethasonun nodülasyon oluşumu üzerineengelleyici etkisi eikosanoid substratı olan doymamış yağ asidi arakidonik asituygulanması ile ortadan kaldırılmıştır.Bu bulgular, eikosanoidlerin L. decemlineata larvalarında fungalenfeksiyonlara karşı böcek hücresel bağışıklık reaksiyonunda rol aldığınıgöstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on the understanding that nodulation is the mostimportant cellular defense reaction to fungal infection in insects. On the basis of thisunderstanding, it was hypothesized that nodulation reactions to fungal infections aremediated by eicosanoids in larvae of Leptinotarsa decemlineata. Here, it is reportedthat inhibition of eicosanoid biosynthesis in larvae of L. decemlineata immediatelyprior to intrahemocoelic injections of the fungus, Beauveria bassiana, sharply reducedthe nodulation reaction to the fungal challenges. Separate treatments with specificinhibitors of the major enzymes involved in eicosanoid biosynthesis, includingphospholipase A2, cyclooxygenase, and lipoxygenase, reduced nodulation reactions tofungal infections. These findings support the view that nodule formation is a complexprocess involving lipoxygenase and cyclooxygenase products. The inhibitoryinfluence of phenidone, the dual cyclooxygenase and lipoxygenase inhibitor, wasapparent within 30 minutes of injection, and nodulation was significantly reduced,relative to control insect, over the first 8 hours after infection. The inhibitory effectof dexamethasone on nodulation was reversed by treating fungus-injected insects withthe eicosanoid-precursor polyunsaturated fatty acid, arachidonic acid.These findings in the insect support the hypothesis that eicosanoids mediateinsect cellular immune reactions to fungal infections in L. decemlineata.