Domates (Lycopersicon esculentum Mill.) 'in çimlenme aşamasında ağır metallere tepkisi
Response of tomato (Lycopersicon esculentum Mill. cv Falcon) to heavy metals during germination stage
- Tez No: 180015
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERMİN AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: domates, çimlenme, B-bor, Co-kobalt, Cu-bakır, Fe-demir, Mn-mangan, Mo-molibden, Zn-çinko, tomato, germination, B-boron, Co-cobalt, Cu-copper, Fe-iron, Mn-manganese, Mo-molybdenum, Zn-zinc
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Denemede iz element olarak önemli olan ancak yüksek konsantrasyonlardaolumsuz etkileri bulunan ağır metallerden borun; 0, 100, 250, 500, 750, 1000 ve 2000mg l-1; kobaltın 0, 100, 200, 300, 600, 900 ve 1200 mg l-1; bakırın 0, 300, 500, 1000,2000, 4000 ve 6000 mg l-1; demirin 0, 125, 250, 500, 1000, 2000 ve 3000 mg l-1;manganın 0, 1000, 2000, 3000, 5000, 7500 ve 10000 mg l-1; molibdenin 0, 300, 500, 750,1000, 2000 ve 3000 mg l-1; çinkonun 0, 125, 250, 500, 1000, 2000 ve 3000 mg l-1dozlarının domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Falcon) tohumlarındaçimlenme, radikula ve hipokotil gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır.Çalışmada çimlenme oranı ve çimlenme süresi üzerine molibden dışındaki ağırmetallerin artan konsantrasyonları sınırlandırıcı etki yapmıştır. Ağır metallerintamamı vigor indeksine olumsuz etkide bulunmuştur. Tüm ağır metallerin radikulave hipokotil özelliklerinin boy, yaş ve kuru ağırlık ve bu özelliklere ait toleransindekslerinde önemli düzeylerde azalmalara neden olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, heavy metals which very important as trace elements but havenegative effects at high concentration were investigated in tomato (Lycopersiconesculentum Mill. cv. Falcon) seeds on germination, radicle and hypocotyldevelopments. For this aim, Boron at 0, 100, 250, 500, 750, 1000 and 2000 mg l-1;cobalt at 0, 100, 200, 300, 600, 900 and 1200 mg l-1; copper at 0, 300, 500, 1000, 2000,4000 and 6000 mg l-1; iron at 0, 125, 250, 500, 1000, 2000 and 3000 mg l-1; manganeseat 0, 1000, 2000, 3000, 6000, 7500 and 10000 mg l-1; molybdenum at 0, 300, 500, 750,1000, 2000 and 3000 mg l-1; zinc at 0, 125, 250, 500, 1000, 2000 and 3000 mg l-1 wereused.As the concentration of all the trace elements increased except for molybdenumgermination rates and duration were negatively affected. All of these trace elementshad also a negative effect upon the vigor index. The use of high concentration of thetrace elements caused significant decreases in length, fresh and dry weights ofradicles and hypocothyls and in tolerance indexes of the same characteristicsmentioned above.