Bazı sentetik hormonların (giberillik asit, spermin, spermidin, putresin) fesleğen, (Ocimum basilicum) bitkisinde morfolojik yapı ve uçucu yağ kalitesine etkisi
The effects of some synthetic hormons (gibberellic acid, spermine spermidine, putrescine) on basil (Ocimum basilicum) plants on its morphological characters and the quality of volatile oil
  1. Tez No: 180016
  2. Yazar: OĞUZ AYHAN KİREÇCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ocimum basilicum, spermidin, spermin, putresin, GA3, Linalool, Ocimum basilicum, Spermidine, Spermine, Putresicine, GA3, Linalool
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giberillik asit (200, 400, 600 ve 1000 ppm) ile Spermin, Spermidin ve Putresin(0.25, 0.1, 0.5, 1.0 ve 10 mM)in farklı konsantrasyonlarının fesleğen (Ocimum basilicum)bitkisinin morfolojik yapı ve uçucu yağ kalitesine etkilerinin incelendiği bu çalışmaK.S.Ü Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde ve Fen Edebiyat FakültesiBiyoloji Bölümü Laboratuarlarında yürütülmüştür.24 saat süreyle farklı hormon konsantrasyonları uygulanan ve hiçbir hormonuygulaması yapılmayan kontrol grubuna ait fesleğen tohumları kasalara ekilmiş fidehaline gelen bitkiler 20x25 cm sıklıkla tarlaya şaşırtılmış ve bitkiler tamamençiçeklendiklerinde hasat edilmişlerdir. Morfolojik özelliklere uygulanan istatistikselanaliz sonuçlarına göre uygulanan hormonlardan, bir çok morfolojik özellikte kontrolgrubuna göre yüksek verim elde edilmiştir. Farklı hormon gruplarının bitkimorfolojisine etkileri farklı olmakla birlikte Poliaminler GA3'ten daha etkili olmuştur.Farklı hormon konsantrasyonlarından genel olarak 0.1 mM spermidin, 0.1 mMspermin, 1 mM Putresin konsantrasyonunun ve 400 ppm GA3 uygulamalarından diğeruygulamalar göre yüksek verim verdiği gözlenmiştir. Araştırmamızda incelenen diğerbir özellik olan uçucu yağ oranına uygulanan hormonların önemli bir etkilerininolmadığı, ancak yağ içerisindeki ana bileşen olan linalool miktarını önemli ölçüdedeğiştirdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study on the effects of different concentration of Giberellic acid (200, 400,600 and 1000 ppm) and Spermine, Spermidine and Putrescine (0.25, 0.1, 0.5, 1.0, and10 mM) on the plant basil (Ocimum basilicum) and those on morphological charactersand the quality of volatile oil has been done at University of KahramanmaraşAgriculture Faculty, Research and Application Centre and also in laboratories ofScience and Letters Faculty, Biology Deparment.Basil seeds given different concentrations of hormon in a period of 24 hoursand other seeds of the control group given no hormon have been planted in boxes andnursing plants have been transplanted to the field in frequent spaces (20x25 cm) andharvested when they completely flowered. According to analysis result applied tomorphological characteristics, a high productivity is obtained when compared toother control groups. Different hormons have proved to have different effects,however, Polyamines have been more effective than GA3. Generally, differenthormon concentrations containing 0.1 mM Spermidine, 0.1 mM Spermine, 1 mMPutrescine and 400 ppm GA3 have caused higher productivity than any otherapplications. Another peculuarity studied on in the research is that hormons appliedto the ratio of volatile oil have had no significant effect, however it has been observedhormon have considerably altered the amount of linalool, which is the maincomponent in the oil.