Viskoelastik mesnetli plaklarda mesnet bölgesi alanının titreşim özelliklerine olan etkisinin analizi
Effect of the ratio of supported area on vibration properties of viscoelastically supported plates
  1. Tez No: 180032
  2. Yazar: MUTLU BURAK PAKSOY
  3. Danışmanlar: DR. GÖKHAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sönümleme, enerji tabanlı sonlu farklar, anizotropik, düzgünrejim, viskoelastik, yayılı mesnetlenme alanı, Damping, energy based finite difference, anisotropic, steady state, viscoelastically, varying supported area
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Viskoelastik sürekli (yayılı) mesnetli anizotropik (eşyönsüz) plakların serbest vezorlanmış titreşim altında mesnetlenme alanı oranının (yayılı mesnet alanınınplak alanına oranı) etkisi incelenmiştir.Temel modun (1.mod) mühendislik tasarımlarındaki öneminden dolayı;mesnetlenme alanı oranına, malzemenin mekanik özelliklerine ve mesnetlerinkuvvet iletimi yay katsayısına göre temel modun değişimi araştırılmıştır. Farklıyayılı mesnet sönüm katsayıları ve mesnetlenme alanı oranları için viskoelastikmesnetli plakların düzgün rejim (en büyük genlik anındaki statik durum) sayısal(nümerik) olarak hesaplanmıştır.Doğal frekans parametreleri ele alınarak mesnetlenme alanı oranının etkisiaraştırmak amacıyla sayısal uygulamalar çözülmüştür. Plak orta noktasınaetkiyen noktasal tekil kuvvet etkimesi durumunda düzgün rejimin incelenmesiiçin nümerik çalışmalar yapılmıştır. Kirchhoff-Love hipotezi çerçevesinde enerjitabanlı sonlu farklar metodu baz alınarak üretilen formüller sayısaluygulamaların çözümünde kullanılmıştır.Sayısal uygulamalarda elde edilen sonuçlar; yayılı mesnetlenme alanı oranınınsisteme ait dinamik özellikleri üzerinde önemli etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Effect of the ratio of supported area on free and forced vibration properties ofviscoelastically supported anisotropic plate is examined in the thesis. Thefundemantal frequency of the plate is an important parameter for theengineering designs. So, its variation is examined according to the supportedarea ratio (the percentage of the supported area over the plate area),mechanical properties of the material and translational spring coefficient ofsupports. For different damping coefficients and supported area ratios, steadystate response of viscoelastically supported plates is calculated numerically. Byusing natural frequency parameters and steady state responses to asinusoidally changing force, numerical solution are done to observe the effect ofsupported area ratio. Formulations are formed using energy based finitedifference method to solve numerical solutions in the concept of hypothesis.Results indicated that the effect of supported are ratio is important for thedynamic properties of the system.