Heron üçgenlerinin bazı özellikleri üzerine bir araştırma
A research on some properties of Heron triangles
- Tez No: 180276
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET CİHANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Heron Üçgeni, Pisagor Üçgeni, Aritmetik Üçgen, Brahmagupta Üçgeni, Heronian Triangles, Pythagorean Triangles, Arithmetic Triangles, Brahmagupta Triangles
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada; ilk olarak, Heron üçgenleri tanıtılarak, bunların temelözelliklerine yer verilmiştir. Daha sonra; aynı alana sahip Heron üçgenlerinin vehatta aynı alan ve yarı çevreye sahip Heron üçgenlerinin varlığının tespiti ve verilenbir Heron üçgeninin iç teğet çemberi ile çevrel çemberinin yarıçaplarının özeldurumları ele alınmıştır. Son olarak ise Heron üçgenlerinin alanının asal çarpanlarınayer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, heron triangles have been introduced at first and the basiccharacteristics of these have been mentioned. Later, the existence of Heron triangleswith the same area and semi area has been found that and the inner tangent circle ofHeron triangle and the special conditions of the radial of peripheral circle have beendiscussed. At last, prime multipliers of the areas of Heron triangles have beenmentioned.