Bazı fark denklemlerinin global asimptotik kararlılığı ve periyodikliği üzerine bir çalışma
A study on global asymptotic stability and periodicity of some difference equations
  1. Tez No: 180275
  2. Yazar: İBRAHİM YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Maksimumlu Fark Denklemi, Periyodiklik, Rasyonel FarkDenklemi, Denge Noktası, Yarı Dönme, Global Asimptotik Kararlılık
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, maksimumlu farkdenklemleri ve fark denklemlerinin global asimptotik kararlılığı ile ilgili yapılmış bazıçalışmalar hakkında bilgi verdik. İkinci bölümde, fark denklemleri ile ilgili genel tanım veteoremleri verdik.Üçüncü bölümde, x n +1 = max{ / x n , Ax n −1 } fark denklemini tanımladık,1çözümlerini ve periyodikliğini inceledik. Son olarak da bu fark denklemi için nümerikörnekler verdik.Dördüncü bölümde ise, x n +1 = 1 + x n −1 + x n x n − 2 rasyonel fark denklemini tanımladık,a ax n + x n −1 + x n − 2a aglobal asimptotik kararlılığını inceledik ve nümerik örnekler verdik.
Özet (Çeviri)
This study consists of four sections. In the first section, we gave information aboutsome difference equations with maximum and global asymptotic stability of some differenceequations studied before. In the second section, we gave general definitions and theoremsabout difference equations.In the third section, we defined the difference equation x n +1 = max{ / x n , Ax n −1 }1and investigated its solutions and periodicity. Finally, we gave the numerical examples forthis difference equation.In the fourth section, we defined the rational difference equation1+ x + x xa aand investigated its global asymptotic stability and we gave thex n +1 = n −1 n n−2xn + x + xa an −1 n−2numerical examples for this rational difference equation.Key Words : Difference Equation with Maximum, Periodicity, Rational DifferenceEquation, Equilibrium Point, Semicycle, Global Asymptotic Stability.