Titanyum dioksit (TiO2) ince filmi üzerine çeşitli organik bileşiklerin immobilizasyonu ve uygulamaları
Immobilization of various organic compounds on titanium dioxide (TiO2) thin film and applications
- Tez No: 180282
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Titanyum dioksit, ince film, sol-jel metodu, silanizasyon, Titanium dioxide, thin film, sol-gel process, silanization
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Sunulan bu çalışmada TiO2 ince filmler sol-jel prosesi kullanılarak camslayt üzerine hazırlanmışlardır. Bu işlem için gerekli çözelti uygun miktarlardatitanyumtetraizopropoksit, 2-propanol ve nitrik asit içermektedir. Kaplananfilmler seyreltik asite daldırılarak yüzeyin hidrofilik hale gelmesi sağlanır.Daha sonra film yüzeyine (3-aminopropil)-trietoksisilan (APTES) veoktadesiltriklorosilan (OTS) bileşikleri kullanılarak silanlama işlemi(yüzeylerde düzenli bir yapı oluşturmak amacıyla belirli boyutlarda hidrofilikve hidrofobik bölgeler de oluşturulacaktır) uygulanmış, daha sonra silanlanmışbu yüzeylere floresans boyar maddenin bağlanması amaçlanmıştır. Her biradımdaki reaksiyonun mekanizmasını ve monotabaka olarak izlenmesiniincelemek için, fluoresans mikroskobik görüntüleri alınacaktır. Ayrıca her biradımdaki reaksiyonlar UV-visible absorpsiyon spektrofotometresi,spektrofluorometre, FTIR, fluoresans mikroskobu ve temas açısı ölçümü ilekarakterize edilecektir.
Özet (Çeviri)
In the present work, TiO2 thin films have been prepared on glass slidesusing sol-gel process. For this procedure deficient solution contains appropriateamounts of titaniumtetraisopropoksite, 2-propanole and nitric acid. Coveredfilms were immersed in diluted acid solution to obtain hydrophilic surface.After that, silanization was performed on film surface with (3-aminopropile)-triethoxysilane (APTES) and octadeciltriklorosilane (OTS) compounds. Then itwas aimed to bind fluorescence colorant on silanized surface.Fluorescence microscopic images were captured at each step toexamine the reaction mechanism and the image as a monolayer. Also thereaction mechanism at each step was characterized with UV-visiblespectrophotometer, spectrofluoremeter, FTIR, fluoresans microscope andcontact angle measurement.