Yenilenebilir enerjinin ülkemiz yapı sektöründe kullanımının önemi ve yapılarda güneş enerjisinden yararlanma olanakları
The Significance of the use of renewable energy in our countrie's building sector and the opportunuties of utilizing of solar energy in buildings
- Tez No: 180293
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, çevre kirliliği, yapı sektörü, güneş enerjisi, fotovoltaik (PV) paneller, Renewable energy, environmental pollution, building sector, solarenergy, photvoltaic (PV) panels
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Ülkelerin sanayi devrimiyle birlikte başlayan ekonomik kalkınma yarışı,teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemesi, nüfus artışı, insanların konforlu bir yaşamarzusu gibi nedenlerden dolayı özellikle son 50 yılda enerji tüketimi hızla artmıştır.Günümüzde tüketilen enerjilerin yaklaşık olarak %90'nını kömür, petrol, doğalgazgibi fosil kaynaklar oluşturmaktadır.Fosil kaynakların rezervlerinin sınırlı olması, çevreye ve insan sağlığınazararları (küresel ısınma, asit yağmurları vb.) ve özellikle 1973'te yaşanan petrol krizigibi sebeplerden dolayı ülkeler bu kaynaklara alternatif olabilecek temiz veyenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çalışmalara başlamışlardır. Bu kaynaklarınbaşlıcaları güneş, rüzgar, hidrolik, jeotermal ve biyokütle enerjileridir.Mimarlık ürünü olan yapılar da tükettikleri enerjilerle oluşan kirlenmelerde verezervlerin tükenmesinde oldukça etkilidirler. Bu nedenden dolayı, yapıların da artıkyenilenebilir enerji kaynaklardan yararlanabilecek şekilde tasarlanmaları ve enerjitüketen bir unsur olmaktan çıkıp, kendi enerjisini üretebilen birer sistem halinedönüşmeleri gereklidir. Bunu sağlayacak en önemli enerji kaynağı ise güneştir. Bubağlamda tez kapsamında yapılarda güneş enerjisinden pasif ve aktif yararlanmaolanakları ayrıntılı olarak incelenmekte ve uygulama biçimleri örnek çizim vefotoğraflarla açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In last 50 years, comsumption of energy increased rapidly by the cause of,country?s economical improvement racing which began in collaboration withindustrial revolution, rapidly progression of technological developments, increasinghuman population and people?s desire of a comfortable life. Today, fossil energieslike coal, oil and natural gas generate %90 of the total energy consumption.Due to the limited reserves of fossil resources, harmful effects to theenvironment and human?s health (global warming, acid rains etc.), and especiallycauses like oil crisis in 1973, countries have begun studies about the clean andrenewable energy resources which have become alternative to the existing ones. Theimportant ones of these resources are the solar, wind, hydraulic, geothermal andbiomass energies.Buildings, which are the products of architecture, are also effective in theconsuming of resources and enviromental pollution with the energy used by theirown. For this reason, it is compulsory for the buildings to be designed in the wayhaving the ability to use renewable energy resources and to be converted to asystem creating its own energy from an energy consumer unit. To ensure this themost important energy resource is the Solar Energy. In this sense in the coverage ofthis thesis, active and passsive usage possibilities of Solar Energy are examined indetail and their application methods are explained by means of figures consisting ofsome sample drawings and photographs.