Asansör kontrol sistemlerinin genetik algoritma ile simülasyon
The Simulation of lift control system with genetic algorithms
- Tez No: 180448
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALIŞVERİŞÇİ, DOÇ. DR. ERDEM İMRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asansörler, asansör kontrol sistemleri, genetik algoritmalari2, Lift, lift control systems, genetic algorithms
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Yoğun trafiğin bulunduğu yüksek katlı binalarda tesis edilen birden fazla kabinli asansörtesislerinin sunduğu hizmetin niteliksel olarak yeterli olmasının yanında, binanın faaliyetleriniolumsuz yönde etkilemeyecek düzeyde hızlı, verimli ve bekleme olmaksızın çalışmalarıbeklenmektedir. Asansörlerin niceliksel olarak yüksek performanslı çalışabilmeleri, bilgisayaresaslı grup kontrol sistemlerinin uygulamasıyla mümkün hale gelmiştir.Bu çalışmada; asansör kontrol sisteminin genetik algoritma ile simülasyonu ve optimizasyonuele alınmış ve geliştirilen yazılım tanıtılmıştır. Genetik algoritmalar günümüzde optimizasyonproblemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Genetik algoritmalar kullanılarak, binakarakteristiğine göre en uygun kabin veya kabinler bina içinden gelen çağrılarayönlendirilmektedir. Genetik algoritmaların esası, tipleri ve kullanım avantajları belirtildiktensonra genetik algoritmada kullanılan uygunluk fonksiyonu ele alınmıştır. Uygunlukfonksiyonun matematiksel ifadesi hazırlanan bir program yardımıyla açıklanmış ve genetikalgoritmada kullanılan operatörler anlatılmıştır.Genetik algoritma kullanılan simülasyon programı sayesinde değişik bina tiplerine vekarakteristik değerlere göre trafik analizi yapılmış, gelen çağrılara en uygun kabin veyakabinlerin yönlendirilmesi için algoritma dizayn edilmiş, simülasyon sonuçları elde edilmiştir.Seçilen asansör konfigürasyonu, elde edilen ortalama seyir zamanı, ortalama seyahat zamanıve ortalama bekleme zamanı ve performans oranı grafikler yardımıyla değerlendirilerek,seçimin uygunluğu belirlenmiştir. Böylece asansörlerin daha verimli kullanımı sağlanmakta,binalarda sağladıkları düzenli trafik akışıyla, insanların seyahat ve bekleme zamanlarıazaltılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In tall buildings where there is heavy traffic, the service offered by multi-car lift systems isqualitatively sufficent. Besides, the lifts are expected to work fast and efficiently, withoutwaiting and affecting the activities of the building negatively. It has become possible to applycomputer-based group control systems for the lifts to function quantitatively with a highperformance.In this study, the simulation and optimization of lift control systems with genetic algorithmshave been taken up and a developed software has been introduced. Today, genetic algorithmsare being used in a widespread way in optimization problems. By using genetic algorithms,the most suitable car or cars are directed to hall call allocations which come from the building,according to the building characteristics. The fitness function used in genetic algorithms hasbeen taken up, after the principles, types and the advantages of using genetic algorithms wereput forward. The mathematical expression of the fitness function algorithm is explained withthe help of a computer programme and the operators used in the genetic algorithm areexplained.Thanks to the simulation programme where genetic algorithm is used, a traffic analysis hasbeen made according to different building types and characteristic values; an algorithm hasbeen designed to direct the most suitable car or cars to the incoming calls and simulationresults have been obtained.For the chosen lift configuration, average journey time, average waiting time, average traveltime and performance index have been evaluated by way of graphs and the suitability of theselection has been determined. Thus, lifts are used more efficiently and the waiting andjourney time of passengers are decreased a regular traffic flow.