Kartezyen koordinatlı kaynak robotu kontrolü
Cartesian coordinated welding robot control
- Tez No: 180449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kartezyen Koordinatlı Kaynak Robotu, ark kaynağı, kaynak, kartezyen, adım motoru.xi, Cartesian Welding Robot, arc welding, welding, cartesian, step motor.xii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Hızlı sanayileşme ve hızlı tüketimin bir sonucu olarak, farklı sınıflarda bulunan ürünlere olantalep her geçen gün artmaktadır. Bununla birlikte, ürüne erişme süresinin mümkün olduğuncakısa olması beklenmektedir. Dolayısıyla imalat sistemlerinde gelişmeler olması kaçınılmazdır.Geride kalan yüzyılın ortalarında temelleri atılan otomasyona dayalı imalat sistemigenişlemiş, optimizasyon devrine geçilmiş, prodüktiviteyi arttırarak yatırım masraflarınıazaltan, daha fazla üretim yapmanın yanı sıra kaliteyi de artıran ve bu arada çok daha insancılçalışma koşulları sunan ?robot? devri başlamıştır.Robotların sanayiye girme süreci işçilik maliyetlerini düşürürken, dünya çapında bir üretimhızı kazandırmakta ve 24 saat kesintisiz üretim yapma imkânı tanımaktadır. Örneğin kaynakrobotları kullanan otomotiv sanayisinde, kaynak emniyeti uluslararası standartlardayapılırken, robot yatırımının geri dönüş süresi, kapasiteyi tam kullanabilme miktarlarına göreoldukça kısalmaktadır.Bu çalışmada, bilgisayar kontrollü, kartezyen koordinatlı kaynak robotu imalatı ele alınmıştır.İmalat sırasında takip edilen aşamalar, bu aşamalar sonucunda gerçeklenen kaynak robotununkontrolü, hızı ve tutarlılığı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of rapid industrialization and consumption, demand on variant type of productsincreases day by day. In addition to this, period to reach the product is expected to beextremely short. As a result of this expectation, develeopment in production systems wasinevitable: Automation based production system, started yet in the middle of the last century,has expanded and changed into optimization era. And ?robotics? era, decreasing investmentcosts by increasing productivity, has started revolution.Besides increasing the amount of production, robots increase the quality and by the way, morehuman friendly working conditions are obtained.Industrialization by the robots, decrease the worker?s pay. Meanwhile it provides a worldwideproduction rate and 24 hours uninterrupted production. As an example, welding safety inautomative industry using welding robots, is in international standarts.In this thesis, production of a computer controlled, cartesian welding robot is studied. Phasesof the production, control mechanism and consistence of the welding robot realized after allthese phases is also examined.