Çadır sistem membran kalıplarındaki fire oranının yzey belirlenmesine etkisi
The Effect of wastage proportion of the cutting patterns of the membrane systems to determination of their structural forms
- Tez No: 180457
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRÜN ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Membran, fire, kalıp, Membrane, wastage, cutting pattern
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yüksek teknolojili yapılar olarak bilinen ?Çekmeye Çalışan Membran Yapılar?ın ilk örnekleriolan çadırlar kolay sökülüp başka bir yerde aynı hız ve kolaylıkla kurulabilir olmalarınedeniyle göçebe toplumlar ve kavimler tarafından tercih edilmiştir. Orta Asya'daki yuvarlakçadırlar, Afganların ?yurtları?, bedevi çadırları, Anadolu'da yaygın olan yörük vekaraçadırlar, Amerikan yerlilerinin (Kızılderililerin) konik çadırları ile Roma Dönemi'ndeyelkenli gemilerden ilham alınarak yapılmış olan `Vela' adı verilen gölgelikler ilk membranyapılardandır. Bugün gelişen bilgisayar teknolojisi ile çok daha karmaşık ve gösterişliyapıların tasarım ve analizi mümkün kılınmıştır.Çekmeye çalışan membran sistemler yapılırken en önemli adımlardan biri kalıp çıkarmaktır.Membran yapıların kumaşları fabrika boyutlarında ve sabit olduğundan kalıp çıkarmasırasında mutlaka belli oranda fire çıkmaktadır. Bu çalışmada, mimari oran ve mekanarasındaki ilişki düşünülüp fire kavramı yeniden yorumlanmıştır. Matematik ve geometriyedayanarak yüzey örtülerinin alan formülleri ortaya konmuştur.Membran yapıların tasarımı, teklifi ve üretimi için yüzey alanına bağlı olarak kullanılacakörtünün toplam alanının bulunmasında; toplam malzeme alanı ile yüzey alanı arasındaki oran(fire) incelenerek ekonomik çözümler önerilmiştir. Bunun için çekmeye çalışan açık sistemmembran yapıların tanımı, tarihsel gelişimi, taşıyıcı sistem ve malzeme özellikleri, tasarım vekalıp çıkarma aşamaları incelenmiştir.Belli başlı yüzeylerin alanlarının çıkarılmasında bu formları tanımlayan yüzey ölçüleriarasındaki matematiksel oran alan formüllerinde kullanılarak basitleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tension Membrane structures known as high technological structures have been used bynomadic people many years. The round tents of Middle East, ?yurt? of Afghans, nomadictents, black tents of Anatolia, conic American Indian tents and shades called ?Vela? in RomanPeriod are first membrane examples. Nowadays by the development of computer industry it ispossible to desing and analyze complex and attractive structures.In design process of membrane structures, the most important step, cutting pattern, is verytime consuming. Due to the certain dimensions that membrane textiles are produced, there arelots of wastage during cutting pattern. The aim of this study is to discuss designing process oftensile membrane structures related to wastage ratio. Area equations of tent material are basedon mathematics and geometry.Definition of membrane structures, historical view, structural system and material properties,designing process was investigated in this study. Economical solutions are produced todetermine the area of material to be used and wastage ratio related to the total surface area fora proper desing, proposal and production of membrane structures.In order to study the known surfaces, the mathematical ratio between the surface dimensionsidentifying the form are used in area formulation.