İlişkisel estetik ve Diller + Scofidio örneği
Relational aesthetics and Diller + Scofidio example
- Tez No: 180458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT TANJU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İlişkisel estetik, mekan, sanat, Nicolas Bourriaud, Diller+Scofidio, Relational aesthetics, space, art, Nicolas Bourriaud, Diller+Scofidio
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, sanat eleştirmeni ve küratör Nicolas Bourriaud'nun 1990'lı yılların çağdaşsanat pratiklerini yorumlarken geliştirdiği, sanat işlerini temsil ettikleri ve ürettikleriinsanlararası ilişkilere göre değerlendiren `ilişkisel estetik' kavramı Elizabeth Diller veRicardo Scofidio'nun sınıraşan mekân/sanat üretme pratikleriyle yeniden ele alındı. Böylece,teorik ve pratik başlangıç noktası olarak bağımsız ve de özel bir uzam yerine insanilişkilerinin tümünü ve toplumsal bağlamlarını alan `ilişkisel sanat'ın `ilişkisel mekân'a doğruçoğalması incelendi.Diller + Scofidio tasarım ekibine ait Eyebeam ve Blur yapıları bu bakışla özellikle irdelendi.İki yapının, sanat, sanatçı, ziyaretçi ve mekân arasında kurulmasını yüreklendirdiği çeşitliilişkilere ve roller arasındaki sınırın ne şekillerde eritilmeye çalışıldığına yoğunlaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this work, art critic and curator Nicolas Bourriaud?s concept `relational aesthetics? isreexamined with Elizabeth Diller and Ricardo Scofidio?s transgressive space/art producingpractices. Bourriaud, while interpreting contemporary art works of 1990?s, has introduced theconcept for aesthetic theory consisting in judging art works on the basis of the inter-humanrelations which they represent, produce or prompt. By focusing on Diller+Scofidio?s works,especially Eyebeam and Blur buildings, `relational art? as a set of artistic practices which takeas their theoretical and practical point of departure the whole of human relations and theirsocial context, rather than an independent and private space, is explored in `relational space?as well. Both buildings are interpreted with their encouragements for constructing variousrelations between art, artist, audience and space and for blurring boundaries between givenroles.