İstanbul'da karma kullanımlı yüksek yapılar üzerine karşılaştırmalı bir irdeleme
A comparative interpretation about mixed-used highrise buildings in İstanbul
  1. Tez No: 180461
  2. Yazar: BURCU SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Karma Kullanım, Yüksek Yapılar, İstanbul, ve Chicagox, Mixed Used, High-rise Buildings, İstanbul and Chicagoxi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Karma kullanımlı yüksek yapıların yapımında, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de özellikleson dönemlerde artış olduğu görülmektedir. Yüksek yapı kavramı ile karma kullanımlı yapıkavramının bir bileşkesi sonucu ortaya karma kullanımlı yüksek yapılar kavramı çıkmaktadır.Bu yapıların oluşum gerekçelerini ve gelişimlerini irdelemek için öncelikle ilk çıkış noktasısayabileceğimiz Chicago şehri ele alınmıştır. Bir sonraki bölümde ise, İstanbul'daki bu türyapılar incelenmiş, Chicago'dakilerle kıyaslanmıştır.Buna göre tez aşağıda özetlenen yedi bölümden oluşmaktadır:Tezin birinci bölümünde, araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılmaktadır.Tezin ikinci bölümünde, karma kullanımlı yapıların tanımı, tarihsel gelişimi, oluşmagerekçeleri, bu bağlamda bu yapıların ilk çıkış noktası sayılan Chicago kentinin tarihselgelişimi, bu süreç içinde bu yapıların hangi konumda olduğu ve çevresiyle olan etkileşimlerianlatılmaktadır.Tezin üçüncü bölümünde, karma kullanımlı yapıların çözümlemesi yapılmaktadır. Buyapılarda bulunan fonksiyon gruplarının incelenmesinden sonra karma kullanımlı yüksekyapılara yurtdışından örnekler verilmektedir.Tezin dördüncü bölümünde, İstanbul'un tarihsel gelişimi, İstanbul'da yüksek yapıların ortayaçıkış süreçleri ile karma kullanımlı yüksek yapıların kent içinde neden yapılmakta olduğununirdelemesi yer almaktadır.Tezin beşinci bölümünde, İstanbul'da bulunan karma kullanımlı yüksek yapıların incelenmesiyapılmakta ve bu yapıların İstanbul içindeki yeri, konumu, bu kente olan etkilerianlatılmaktadır.Tezin altıncı bölümünde, daha önceki bölümlerde incelemiş olduğumuz yurtiçi ve yurdışıörnekler bağlamında, karma kullanımlı yapıların karşılaştırılması ve değerlendirilmesi yeralır.Son bölümde ise, yapılmış olan değerlendirmeler sonucunda çıkan sonuçlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
At the present time there is an increase of mixed used high-rise building construction inTurkey like the other examples in the rest of the world. Mixed used high-rise building conceptemerges as a combination of high-rise and mixed used building concepts. To consider atlength the rationale of the formation of these structures and their developments, we have firstdiscussed Chicago City, which is considered the origin point. At the next part, similar type ofbuildings in Istanbul have been studied and compared with the ones in Chicago.So this thesis consists of seven part as indicated below:In the first part of the thesis, the objective, content and the method of the thesis is explained.In the second part of the thesis, definition, historical development, existence reasons inrelation with the historical development of Chicago city, their position within this process andtheir interaction with the environment are captured.In the third part of the thesis, the analysis of the mixed used high-rise buildings takes part. Astudy of the function groups in these buildings are explained and followed by examplesoutside of Turkey.In the fourth part of the thesis, historical development of Istanbul city, emerging process ofthese high-rise buildings in Istanbul and reasons why these buildings are built in the city areinterpreted.In the fifth part of the thesis, mixed used high-rise buildings located in İstanbul are studiedand the situation, location and the impact to the city are explained.In the sixt part of the thesis, taking into account the local and international samples we havealready assessed, the comparison of mixed used structures and evaluation will be indicated.In the last part of the thesis, the the evaluation results of all chapters are summarized.