Tarihsel süreç içinde malzeme cephe ilişkisi ve giydirme cepheler
  1. Tez No: 180462
  2. Yazar: ÖZGE GÜVENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstrileşme, Modül, Standartlaşma, Boyutsal Koordinasyon, Giydirme Cephe, Cephe. Malzeme, Industrailization, Module, Standardization, Dimentional Co-ordination, Curtain Wall, Facade, Meterial
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sanayileşmenin etkisi ile ortaya çıkan yeni yapı malzemeleri ve üretim teknikleri, mimarlarıcephe konusunda yeni arayışlara itmiştir. 19. yüzyıl sonrasında yüzyıllar süren mimarlıkanlayışları değişerek, yerlerini kısa süreli mimari akımlara bırakmışlardır. Sanayi devrimi ileortaya çıkan cam ve çelik gibi malzemelerin mimarlık alanına girmesi ve mimarların binadanbağımsız cephe arayışları sonucunda, yapının taşıyıcı strüktürüne giydirilen GiydirmeCepheler ortaya çıkmıştır.`Boyutsal Koordinasyon ve Standartlaştırmanın Giydirme Cepheler Üzerindeki Etkisi veÜlkemizdeki Durumu' isimli bu tez, endüstrileşmeden ve endüstrileşmenin cephe üzerindekietkisinden bahsederek, giydirme cephede kullanılan kaplama malzemelerinin boyutlarınıülkemiz açısından araştırıp, standartlaşmanın ve boyutsal koordinasyonun, bileşenlere vemimari tasarıma etkisini incelemeyi amaçlamıştır.Giriş ve sonuç bölümleri dahil 6 bölümden oluşan bu tezde birinci bölüm giriş bölümüdür.İkinci bölüm, cephe kavramı ve tarihsel süreç içerisindeki gelişimini, mimarlık için birkırılma noktası olarak alabileceğimiz, sanayi devriminden, önce ve sanayi devriminden sonraolarak incelemektedir.Üçüncü bölümde sanayileşme, sanayileşmenin yapı üretimine etkisi, endüstrileşmiş yapımincelenmiş, standartlaştırma ve boyutsal koordinasyon kavramlarından bahsedilerek, tasarımile endüstrileşmenin etkisine değinilmiştir. Avrupa' da kullanılan standartların içerikleri tezkapsamı dışında tutulmuştur.Dördüncü bölümde ise, endüstrileşmenin cephe üzerindeki etkisinden bahsedilip, çok yaygınşekilde kullanılan giydirme cephe kavramı, tarih içindeki gelişimi ve tipleri üzerindedurulmuştur.Beşinci bölümde boyutsal standartlaşmanın giydirme cephe elemanları ile olan ilişkisiülkemizde üretim yapan bazı firmalara ait boyutlar örnek olarak verilerek incelenmiş, modültasarım ilişkisine değinilmiştir. Boyutsal olarak standartlaşmanın olumlu ve olumsuz yönlerisıralanmıştır.Sonuç bölümünde ise, önceki bölümlerde yapılan değerlendirmeler sonucunda, Türkiye'de kiendüstrileşme-giydirme cephe ve tasarım süreci ile ilgili sonuçlar belirtilerek, yorumlaryapılmıştır.
Özet (Çeviri)
By the effects of industrialization, new structure materials and manufacturing techniquesappeared and this forced architects to new searchings about the siding. By the end of the 19thcentury, the architectural understanding that goes on throughout the centuries, left its placeinto architectural movements. Sidings, which are easily affected by the architecturalmovements, because of the entrance of new materials,such as glass and steal, into thearchitecture field , there appeared the Curtain Walls.This thesis, which is `The Effects of the Dimentional Co-ordination and the Standardizationon the Curtain Wall and its Position in our Country? is aimed to examine the industrializationand its effects on the sidings, to study the dimensions of the covering materials used at theCurtain Wall for our country , and to examine the effects of the standardization anddimensional coordination on the architectural design and its components.Including the introduction and conclusion this thesis is composed of six parts. The secondpart mentions the concept of the siding as before and after the industrial revolution.The third part touches upon the industrailization and its effcets on the structuresmanufacturing, also tells about the concepts of standardization and dimensional coordinationand its effects on the design and industry .The forth part dwells upon the effects of industrialization on the siding, its develpomentwithin the history and its types.And the fifth part tells us about relation of the dimentional co-ordination and the componentsof the curtain walls by giving examples from the manufacturing companies in our country.Also the negative and positive sides of the dimentional standardization is mentioned.In the conlusion part, by the results of the evaluations of the former sections, the results ofthe industrialization-curtain walls, the process of the design in Turkey are indicated andexplained.