Bilgisayar ortamında modelleme ve görselleştirme verim artırımına yönelik değerlendirmeler
Assessment of productivity in computer aided modelling and visualisation
  1. Tez No: 180465
  2. Yazar: VOLKAN AKMEHMET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOGAN TONG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu teknoloji, bilgisayar destekli modelleme, bilgisayardonanımları, mimari yazılımlar, sanal gerçeklik
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bilgisayar teknolojilerindeki gelişme, gittikçe artan bir ivme ile toplumsal hayatıetkilemektedir. Bu etkiler, bireyler, kurumlar, topluluklar ve toplumsal yapılar üzerindevarlıklarını farklı doğrultularda ve farklı amaçlara yönelik hissettirmektedirler. Bilgisayartabanlı çalışmaların içinde bulunduğu farklı sektörler arasında, mimarlık ve tasarımsektörünün çok büyük bir yere sahip olduğu ise bir gerçektir. Bilgisayar faktörünün tasarımsürecine ve sonucuna dâhil edilmesiyle birlikte karşımıza çıkan süreç kabaca;Tasarım → Bilgisayar → Bilgisayar Ortamında Tasarım → Sonuç Ürünşeklinde olacaktır.Tasarım, karmaşık ve işbirliğine dayanan bir süreçtir. Aynı zamanda tasarım, farklı insanlarınkendi geçmişlerini ve bundan dolayı da tasarım ihtiyaçlarına farklı bakış açılarını kattıklarısosyal bir eylemdir. Bu bağlamda, günümüz olanakları değerlendirildiğinde, bilgisayarteknolojilerindeki gelişmelerin sunduğu olanakların belirlenmesinin ve anlaşılmasının büyükönem taşıdığı düşünülmüştür.Buradan yola çıkarak tez çalışmasının başlangıç kısmını oluşturan ?Bölüm 2?de, tasarımdabilgisayarın önemi, bileşenleri ve bilgisayar kullanımında verim artırımına yönelik metotlaranlatılmaktadır. Bilgisayar sistemlerindeki gelişmeler göz önünde bulundurularak bölümiçeriğinde, bilgisayar donanımları hakkında tanıtımsal ve güncel bilgiler anlatılmış, herbileşen için kullanıcıların ihtiyaçlarına ve teknolojinin imkânlarından yararlanmalarınayönelik farklı ve faydalı bilgiler aktarılmıştır. Bilgisayar donanımları, girdi ve çıktı birimleriolarak ayrılmış, bilgisayar ortamında tasarım kıstaslarını etkileyecek unsurlar ve bileşenlerayrıntılı olarak incelenmiştir.?Bilgisayar Ortamında Tasarım? ve ?3 Boyutlu Modelleme? söz konusu olduğunda, foto-gerçekçi yaklaşım ve sanal gerçeklik kavramlarının dışında, sonuç ürün formatı ve teknikanalizler gibi farklı kıstasların da konu içerisinde büyük önem taşıdığı gerçeği yadsınamaz.Özellikle günümüz teknolojisinde gelinen noktaya bakıldığında bunun gibi kriterlerin önemibir kat daha artar. Bu bağlamda 3 boyutlu modelleme yazılımlarının incelenmesiningerekliliği düşünülerek ?Bölüm 3? kapsamına, dünyada kullanılan en popüler ve başarılıxiiiyazılımlardan ikisi alınmıştır. Yazılımları oluşturan algoritmalar hakkında da bilgi gerekliliğiolduğu düşünülerek bölüm içerisinde modellemede algoritmalar konusuna değinilmiştir.2. ve 3. bölümde işlenen konular doğrultusunda, son kullanıcı için gereken veri bilgileri,incelenen 3 boyutlu modelleme yazılımlarıyla yapılan test sonuçları ile ilgili bilgiler veanalizler ?Bölüm 4?ün içeriğini oluşturmuş, test sonuçlarını gösteren tablolar ise çalışmaya ekolarak dâhil edilmiştir. Tek bir örnek model üzerinde, olanaklar dâhilindeki parametreler ayrıayrı kullanılıp farklı sonuç ürünler, farklı tablolarda gösterilmiştir. Örnek model, ele alınanyazılımlarda ayrı ayrı oluşturulup böylece modelin gelişim süreci de işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The development in the computer technology, affects social life increasingly. These effectsinfluence the individuals, institutions, communities and societies with different views anddifferent purposes. It can not be denied that the architecture and design industry have animportant role in different computer aided industries.Generally, the process which includes the element of computer is:Design → Computer → Computer Aided Design→ End ProductDesign is a complicated process which is based on collaboration. Design is also a socialaction to which different people contribute their backgrounds and different points of view. Inthis context, when today?s options are taken into consideration , it is very important todeterminate and understand the advantages which the improvement of computer technologiesprovide.The ?Part 2? is about the importance and the elements of computer in design and the methodswhich are used in order to increase the productivity in computer use. In this part, taking intoconsideration the development in computer systems, information and definitions aboutcomputer hardware are provided. For each element, there is different and useful informationfor users to benefit from opportunities of technology and satisfy their own needs. Thecomputer hardware is divided into parts of titles with the units of inputs and outputs. Theelements which affect the computer aided design criteria?s are also analyzed in detail.In ?computer aided design? and ?3d modeling?, beside photo-realistic approach and virtualreality, the format of product and technical analyses are also significant. Especially with thetechnological development today, these criteria?s have an increasing importance. In this sense,with the necessity to analyze 3d modeling software, in part 3, information about the mostpopular and successful softwares of the world is given. The same part of the thesis includesthe algorithms constituting these softwares.In correlation with the subjects of part 2 and 3, part 4 contains some information about theresults of the tests and analyses of the 3d modeling softwares in which the main purpose ofthe thesis realized. Working on one sample model, the parameters are implemented separatelyxvand different end products are displayed in different tables. By this way, the developmentprocess of the model has been demonstrated in separate softwares.