İslam kenti sorunsalı : Bir eleştirel okuma
The Problem of model 'islamic city' : A Critical reading
- Tez No: 180464
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent modeli, İslam kenti modeli, Oryantalizm, Urban Models, Islamic City, Orientalism
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kent modeli, belirli bir coğrafya ve/veya kültür alanına ait kentleri belirli bir ya da birkaçparametreyi esas alarak kolay kavranabilir bir sınıflandırma içinde betimlemek için üretilmişbir toplumbilimsel kalıp olarak tanımlanabilir. İslam kenti modeli de böyle bir amaçla inşaedilmiştir. Ancak, genel anlamda bu model, özellikle Arap dünyasındaki kentlerinincelenmesi için kullanılmıştır. Üstelik, araştırmacılarının geniş bir coğrafyayı tek bir başlıkaltında sınıflandırarak zengin bir çeşitliliğin yalın bir tek tipleşme içinde kavranmasına yolaçtıkları söylenebilir. Bu da kentsel araştırmalar için, en azından gerçekçi bir yaklaşımsayılamaz. Ayrıca, bu modeli oluşturma kaygısının sadece bilimsel bir yaklaşımaksaklığından ibaret olmadığı ve 19. yüzyıl kökenli oryantalist dünya kavrayışıyla yakındanilişkili olduğu da düşünülebilir. Bu nedenle tez içinde, Batı'nın İslam kenti kavramını vareden ilgisinin oryantalizm ile ilişkisi bir ana irdeleme ekseni olarak yer almıştır. Tezin amacı,bu modeli tanımlamaktan çok, modeli inşa etmeye yol açan ihtiyacın ne olduğunuaydınlatmaktır. Dolayısıyla, söz konusu modelin mevcut tanımları ele alınarak tarihiaraştırılmıştır. ?İslam kenti? modeline yönelik eleştirel yaklaşımlara da yine bu tarihselaraştırma kapsamında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to analyze the reasons behind the production of the model of ?IslamicCity?. Its applications and its political implications for the Western world are vitallyimportant for the thesis. Thus before defining the model, it is intended to understand thenecessity for constructing such a model. Because of this reason the relationship between themodel of Islamic City and orientalism was investigated. The critical re-readings of the modeland the role of the orientalist tradition were also discussed in the thesis.