İstanbul'da Rum Liseleri ve İoakimion Kız Lisesi restorasyon projesi
The Greek high schools in İstanbul and the project of İoakimion Greek High School for girls
- Tez No: 180467
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ioakimion, Ioakimion Rum Kız Lisesi, Azınlık Okulları, VasilakisEfendi, Fener, Rum, Katalog, Ioachimion, Ioachimion Greek High School for Girls, Schools for Minorities, Vasilakis, Fener, Greek, Catalog
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu yüksek lisans tezi kapsamında, Fener'in önemli tarihi yapılarından biri olan IoakimionRum Kız Lisesi için bir restorasyon ve yeniden kullanım projesi geliştirilmesiniamaçlamaktadır.19. yy. boyunca Fener'de azınlık eğitim kurumlarının diğer semtlere göre farklı ve hızlı birgelişme kaydettiği gözlemlenmiştir. Bu gelişme süreci içinde, bölgede yapılan orta öğretimkurumlarından biriside Ioakimion Rum Kız Lisesi'dir.Ioakimion Rum Kız Lisesi ve üzerinde bulunduğu yapı adası 2286 ada, 8 ve 9 numaralıparsellerin oluşturduğu, kuzey batısında Merdivenli Mektep Sokağı, güneybatısında TevkiiCafer Mektebi Sokağının çevrelediği bu alanda yer almaktadır. Bu okulun karşısında döneminönemli ilk okul binalarından biri olan Ayiotafitiko Parthenagogion (Kutsal Mezar Kızlkokulu) ve yapının güney doğusunda Fener Rum Erkek Lisesi bulunmaktadır.Ioakimion Rum Kız Lisesi, 1882 yılında Patrik II. Ioakim'in katkı ve bağışlarıyla, Fener RumErkek Lisesi'ne ve Meryem Ana Kilisesi'ne yakın olması itibariyle bu bölgede inşa edilmiştir.Bir dönem Patriğin evi olarak kullanılan bina daha sonra gerçek işlevine kazandırılmış kargirbir binadır.lk yapıldığında ortaokul ve lise birimlerini barındıran yapı daha sonra sadece lise eğitimivermeye başlamıştır. 1882'den 1988'e kadar eğitimine devam eden yapı, eğitim süreciboyunca gerek içinde gerekse dışında, büyük ölçekte olmamakla beraber değişikliklereuğramıştır.Günümüzde kendi haline bırakılmış olan bu lise binası için yapılan bu tez çalışması dokuzbölümden oluşmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında Ioakimion Rum Kız Lisesi'nin analitikrölöve çalışmaları yapılmış, yapının mimari özellikleri, üslupları ve bozulmaları incelenerekyeni bir işlev kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This present dissertation aims to develop a restoration and re-use scheme for IoachimionGreek High School for Girls, which is a prominent historic building of Fener district ofIstanbul.Educational institutions of minority communities in Fener, as opposed to other districts, hadundergone a more rapid and distinct development in the 19th century. Ioachimion Greek HighSchool for Girls is one of such middle education institutions in Fener.Ioachimion Greek High School for Girls is located on the site constituting of parcels No 8 andNo 9 within the building block number 2286 surrounded by Merdivenli Mektep Street to thenorthwest, Tevkii Cafer Mektebi Street to the southwest. Across from the building isAyiotafitiko Parthenagogion (The Holy Tomb Girls School) and The Fener Greek School forBoys is located to the southeast.The Ioachimion building was built in 1882 with the donation and contributions of thePatriarch Ioachim the 2nd, on this site preferred for its proximity to the Church of Holy Maryand Fener Greek School for Boys. Used as the residence of the Patriarch for a while later thismasonry building was furnished with its original function.The building initially functioned as primary and middle schools however later housed the highschool only. Continuing to function as a school from 1882 to 1988 the building hadundergone some changes both internally and externally although not to a great extent.Within the context of the present dissertation this school building is analyzed in nine chapters;the analytical surveys were conducted, the architectural features, style and deformations wereevaluated and a new re-use scheme is proposed for the Ioachimion Greek High School forGirls.