Taşıma problemlerine çözüm önerileri
Solution of methods transportation methods
- Tez No: 180482
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Çok amaçlı taşıma problemi, üyelik fonksiyonu, bulanık programlama, Multiobjective transportation problem, membership function, fuzzy programming1
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmamızda, matematik programlamanın özel bir hali olan taşıma problemleri elealınmakta ve matematiksel olarak ifade edilmektedir. Taşıma problemlerine örnekler verilerekoptimal çözümleri hesaplanmıştır.Bulanık programlamayı içeren bölümde ise bulanık programlama ile ilgili olan üyelikfonksiyonu, bulanık doğrusal programlama problemi ve optimal çözüm tanımları verilmiştir.Çalışmamızın son bölümünde ise çok amaçlı taşıma problemine, bulanık programlamayaklaşımı kullanarak optimal çözümü hesaplayan algoritmalar sunulmuştur. Birim ürüntaşıma maliyetinin, üretim merkezi miktarları ve tüketim merkezi miktarlarının bulanık sayılarolarak verildiği taşıma problemine çözüm öneren bir algoritma sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this paper, the conventional transportation problem that is a special form of linearprogramming problem is mathematically defined. The optimal solution of the problems iscalculated.Then the fuzzy programming is defined by giving basic structures; membership function,fuzzy linear programming problem and optimal solution.Finally, some algorithms for multiobjective transportation problems to find optimal solutionusing fuzzy programming approach is determined. This paper also represents a procedure toderive the fuzzy objective value of objective fuzzy transportation problem in that the costcoefficient and the supply and demand quantities are fuzzy numbers.