Plastik boru üretimine değişik parametrelerin etkisinini incelenmesi
Investigation of the effects of various parameters on plastic pipe production
- Tez No: 180488
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plastik boru, ekstrüzyon, istatiksel proses kontrol
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İstatiksel proses kontrol teknikleri kullanılarak, polipropilen random kopolimerhammaddeden yapılan plastik boruların dış çap ve et kalınlığı değerlerine prosesin vakum,çekme hızı ve yalak sıcaklığı değerlerinin etkileri incelenmiştir.Ekstrüder devri, hammadde, vakum, soğutma suyu sıcaklığı, çekme hızı, girilen ve ölçülengramajlar, dış çap ve et kalınlığı verileri belirli zaman aralıkları ile toplanmış, bu veriler ileprosesin X-R kontrol şemaları çizilmiş ve proses yapabilirlik analizleri yapılmıştır. Dış çap veet kalınlığı değerlerinin proses parametrelerine karşılık grafikleri çizilmiş ve eğilimlerbelirlenmiştir.Yapılan çalışmalar sonucunda, plastik boru ekstrüzyonunda et kalınlığı değerlerini istatikselolarak kontrol altında tutmak dış çapa nazaran daha kolay olduğu anlaşılmıştır. Dış çap;vakum, çekme hızı ve yalak sıcaklığı parametreleri ile doğru orantılı; et kalınlığı değerlerininise vakum ve çekme hızı ile ters orantılı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The effects of vacuum, haul-off speed and cooling water temperature on the outer diameterand the wall thickness of the plastic pipes, made from polypropylene random copolymer rawmaterial, were investigated using statistical process control techniques.The extruder speed, raw material, vacuum, cooling water temperature, haul-off speed, bothgiven and measured weights, outer diameter and wall thickness data were collected in adefined time period and then X-R control schemes were drawn and process capability analysiswere examined. The graphs for outer diameter and wall thickness versus process parameterswere drawn and the tendencies were determined.We found that it is easier to keep wall thickness under statistical control then outer diameterin plastic pipe extrusion. It was observed that the outer diameter has a lineer relationship withvacuum, haul-off speed and cooling water temperature, but the wall thickness has a inverserelationship with vacuum and haul-off speed.