GPRS sistemlerinde güvenlik
Security in GPRS systems
  1. Tez No: 180489
  2. Yazar: ALİ DİNÇKAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. AKTÜL KAVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil internet, GSM, GPRS, Güvenlik, (A3, GPRS-A5, A8) Doğrulamave şifreleme algoritmaları, güvenlik politikası, EDGEi, Mobile internet, GSM, GPRS, Security, (A3, GPRS-A5, A8) Authentication andciphering algorithms, security policy, EDG
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
İnsanoğlu yüzyıllardır bulunduğu yer ve zamandan bağımsız olarak iletişim sağlayabilmeyihayal etmiştir. Bu hayal mobil haberleşme fikrini doğurmuştur. Elektronik sistemlerinküçülmesi ve teknolojinin ilerlemesi neticesinde önceleri sadece evlerimizde veişyerlerimizde bulunan telefonlar artık hepimizin ceplerinde bulunmaktadır. Mobilhaberleşme konusunda yapılan çalışmalar sadece ses haberleşmesi ile sınırlı kalmamış, ihtiyaçduyulan veri haberleşmesinin de mobil olarak verilmesine olanak sağlamıştır. Bu sayede dahaönce klasik yöntemler ile karşılanan ihtiyaçlar mobil cihazlar üzerinden karşılanmayabaşlanmıştır. Verilen hizmetlerden en önemlisi mobil internet hizmetidir. Mobil internetalışverişten kurumsal ağlara bağlanmaya kadar birçok hizmeti kapsayan bir teknolojidir. Buteknoloji mobil cihazlarımıza GSM sistemi üzerinde çalışan GPRS ve EDGE teknolojileri ileverilmektedir. Dünya üzerinde aynı hizmeti üçüncü nesil GSM sistemleri kullanarak verenoperatörler bulunmakla birlikte Türkiye'de henüz deneme çalışmaları sürmektedir.Bu çalışmada; GSM operatörlerinin mobil internet hizmeti vermek üzere çok yaygın olarakkullandığı GPRS sisteminin güvenlik konuları ele alınmıştır. GPRS sisteminin korunmayaihtiyacı olan bilgileri, potansiyel saldırganları ve GPRS sistemi güvenlik tehditleri ortayakonmuştur. Tehditlerden korunmak amacıyla alınması gereken güvenlik önlemlerigeliştirilmiştir. Ayrıca, GPRS operatörlerinin güvenli hizmet verebilmeleri için gereklikıstaslar belirlenmiş ve bu kıstaslar canlı bir GPRS şebekesi üzerinde test edilmiştir. Canlışebeke üzerine uygulanan testlerin geliştirilmesi için örnek bir GPRS şebekesi kurulmuş vegüvenlik testleri tekrarlanmıştır. Örnek GPRS test sistemi için GPRS operatörlerinin dekullanabileceği bir güvenlik politikası geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings had always dreamed of being able to communicate freely without thelimitations of time and place. This dream led the idea of mobile communication. Thanks tothe electronic systems, getting smaller, and the development of technology, telephones, whichwe had only in our homes and offices in the past, are now in our pockets. Mobilecommunication studies have not been limited to voice communication, but it provided theneeded mobile data transmission. Thanks to this improvement the needs which used to be metby traditional means have started to be met with mobile devices. The most important serviceprovided is the mobile internet service. Mobile internet is a technology that includes servicesvarying from shopping to corporate networks. This technology is added to our mobile deviceswith GPRS and EDGE technologies which work over GSM system. There are operators in theworld which provide the same service by using the third generation GSM systems; however,only trial studies have been going on in Turkey.The work in this study is the security issues of the GPRS system which is very commonlyused by the GSM operators to provide mobile internet service. The information needed to beprotected, the potential attackers, and the security threats of the GPRS system are presented.Security countermeasures are developed in order to be protected against the threats.Moreover, criteria needed by the GPRS operators to provide a secure service are determined,and they are tested on a live GPRS network. In order to develop these tests, a sample GPRSnetwork has been constructed and the security tests have been repeated. For this sample GPRStest system, a security policy which can also be used by GPRS operators has been developed.