Disübstitüe-dihidro-[1,3]-oksazin bileşiklerinin sentezi
Synthesis of disubstituted-dihydro-[1,3]-oxazine compounds
  1. Tez No: 180494
  2. Yazar: ADEM KÖYCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik aktivite, halka kapanma reaksiyonları, aromatik aldehidler, naft-1, 3-oksazinler, Biological activity, ring-closure reactions, aromatic aldehydes, naphth-1, 3-oxazines
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Heterohalkalı bileşikler sınıfından olan 1,3-oksazinler üzerine yapılmış olan bütün çalışmalar; biyolojik aktiviteye sahipolduklarını, endüstride deterjan, antikorozyon kimyasalları, boyar madde, antioksidant ve polimerizasyon önleyici olarakkullanıldıklarını göstermektedir. Ayrıca bu bileşikler N-sübstitüe amino alkoller veya azot-köprülü heterohalkalı sistemlerinsentezlerinde araürün olarak kullanılabilirler ve karbon transfer reaksiyanlarında aldehid kaynağı görevini üstlenirler.İlgili literatür taramaları yapıldıktan sonra oluşturulan bu çalışmada, 2-naftol ile çeşitli aromatik aldehidlerin susuz metanolikamonyak çözeltisi varlığında halka kapanma reaksiyonlarının gerçekleştirilmesine çalışılmış ve naft-1,3-oksazin türevleri eldeedilmiştir.Sentezlenmiş olan yeni bileşiklerin yapıları IR, 1H NMR, 13 C NMR spektrofotometrik yöntemlerinden yararlanılarak aydınlatılmışve elementel analiz sonuçlarıyla kesinlik kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
All the investigations on 1,3-oxazines which belong to heterocyclic compounds class have shown that they have biologicalactivities, and they are used as deterjant, anticorrosion chemicals, dyestuff, antioxidant and polimerization inhibitor in industry. Inaddition, they can be used as intermediates in the synthesis of N-substituted amino alcohols or nitrogen- bridged heterocyclicsystems and they serve as aldehyde sources in carbon transfer reactions.Cyclization reactions have been realized by using 2-naphthol and various substituted aromatic aldehydes in the presence of drymethanolic ammonia and naphth-1,3-oxazine derivatives have been obtained after detailed literature survey.The structures of the obtained new compounds have been clarified by their FTIR, 1H NMR, 13 C NMR and confirmed withelemental analysis results.