Su ve kanalizasyon sistemlerinin çevreye en az zarar verecek şekilde bakım ve yenileme uygulamaları(İstanbul örneği)
Maintanance and renovation applications of water and sewerage systems with the least environmental impact:İstanbul case
- Tez No: 180496
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazısız Teknoloji, Altyapı Sistemleri, CCTV, CIPP.GÖRÜNTÜ EK DOSYA ADI: Kanalizasyon Rehabilitasyonu, trenchless technology, infrastructure systems, CCTV, CIPP
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada mevcut altyapı sistemlerinin, özellikle su ve kanalizasyon tesislerinin çalışmaşekilleri ile bu sistemlerde meydana gelen arıza türleri, tesbit yöntemleri, tamir yöntemleriincelenmiştir. Günümüzde bu konularda yapılan çok çeşitli çalışmalar mevcuttur. Özellikleteknolojik gelişmelerin bu tür çalışmalara yansıması da gün geçtikçe artmaktadır. Kapalıdevre televizyon sistemlerinin (CCTV) mevcut altyapıların durumları hakkında bizlere bilgivermesi ve bu bilgilerin değerlendirilerek tamir yöntemlerinin belirlenmesi altyapısistemlerinin işletilmesinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.Yine bu çalışmada kazısız teknoloji teknikleri incelenerek genel bir açıklamadabulunulmuştur. Bu tekniklerden biri olan CIPP ?Yerinde şlenen Boru Kaplama? yöntemininayrıntılarına değinilerek bu teknoloji tanıtılmıştır.Sonuç olarak kazılı sistem ile kazısız sistem teknolojilerinin karşılaştırılmaları yapılarak,kazısız teknoloji sayesinde çevreye en az zarar verecek şekilde altyapı sistemlerininyenilenmesinin avantajları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, operational conditions of current infrastructure systems, such as water andwastewater pipelines, and some breakdowns types occurred in these systems, identificationmethods, repairing methods were investigated. There are many types of studies about thissubject. Especially, there is an increasing trend for technological developments applied inthese types of systems. Closed Circuit Television Systems (CCTV) has given us informationabout current infrastructure conditions and this information has been evaluated to determinethe types of repairement methods and to operate the systems easily.On the other hand, trenchless technology techniques were also studied in this research.Moreover, CIPP technology one of the trenchless technique is explained in detail.As a result, comparison of excavation systems and nondigging systems was performed.Besides, benefits of nondigging methods at the area of the infrastructure renovations werecited.