Çimento fabrikalarında alternatif yakıt olarak katı atıkların kullanımı
Use of solid waste as an alternative fuels in cement industry
  1. Tez No: 180497
  2. Yazar: FATİH TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği çevre direktifleri, çevre standartları, katı atık yönetimi, alternatif yakıt kullanımı, çimento sektörü, Europe Union Environment Directions, Environment standards, Solid wastemanagement, Alternative fuels consumption, The cement industry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
?Çimento Fabrikalarında Alternatif Yakıt Olarak Katı Atıkların Kullanımı?Y.Müh. Fatih TOSUNÖZETÇimento sektörü, Türkiye'deki en önemli sanayi sektörlerinden biridir. Yüksek oranlardaüretim ve buna bağlı olarak yüksek miktarlarda fosil yakıt kullanımı, beraberinde büyük tozemisyonlarını, dolayısıyla hava kirlenmesini getirmektedir.Bu çalışmada, Türkiye'nin Avrupa Birliğine uyum sürecinde Avrupa'daki ve Türkiye'dekiçimento sektörü için getirilen çevre standartları ve bununla birlikte çimento üretimindekullanılan girdi ve çıktıların kimyasal bileşimleri ile alternatif yakıt olarak katı atıklarınkullanılması , çimento tozlarının toz tutuculardan önceki ve sonraki kimyasal bileşimleri, tozayrıştırılması için kullanılmakta olan arıtım sistemlerinin hangi ünitelerde yaygın olarakkullanıldığı, çimento fabrikalarında ana toz kaynakları ve döner fırın baca gazlarına ilişkinbilgiler verilmiştir.Bu bağlamda tezin 2.Bölümde Çimento üretimi ve aşamaları ile oluşan emisyonlar,3.Bölümde Çimento üretiminde kullanılan yakıt türleri, 4.Bölümde Avrupa Birliğinde durumdeğerlendirmesine yer verilmiştir. 5.Bölümde Türkiye'deki Çimento sektörünün durumdeğerlendirilmesi yapılmış, 6.Bölümde alternatif yakıt olarak katı atık kullanan çimentofabrikalarından örnek çalışmalara yer verilmiştir. 7.Bölümde atıkların ek yakıt olarakkullanılmasında uyulacak genel kurallar hakkında tebliğ ve uygulama örnekleri, 8.BölümdeAvrupa Çimento Birliği'nin (Cembureau) yapmış olduğu bir takım kabuller ile atıklarınçimento fırınları ile özel insineratörlerde yakılmasının CO2 emisyonu açısındankarşılaştırmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
?Use of Solid Waste As an Alternative Fuels in Cement Industry?Y.Müh. Fatih TOSUNABSTRACTThe cement industry is one of the most important primary sectors of Turkey. High-energyconsumption and dust emission make this industry significant for environmental pollution.Huge demand and production capacity cause huge emission as well.In this study we are going to mention; As Turkey adopting EU, the new environmentstandards for the cement industry, The chemistry of inputs and outputs of cement production,use of solid waste as an alternative fuel The chemical formula of cement dust before and afterdust separation, The use of refinement systems at dust separation stage, The main causes ofdust in a cement factory is the exhaust of a rotary kiln.As follow, in the second part about cement production and step by step its emissions in thethird part about type of fuels used in the production, in the forth part about the cementindustry in the EU, in the fifth part about the cement industry in Turkey, in the sixth partabout some implementation of the use of solid waste as an alternative fuel and in the seventhpart waste using for joint fuels in the public rules about law,in the eight part we are comparingcement kilns with the specialized incinerators in respect of The Europe Cement Union?sregulation.