Mikro denetleyici kontrollü kablosuz kontrol sistemi
The Control system with microcontroller without cable and application
- Tez No: 180516
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP CANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikro denetleyiciler, kablosuz haberleşme, kontrol sistemi, robot kol, Microcontroller, communication without cable, control system, robotic arm
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Kontrol Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Teknolojinin hayalleri gerçek yaparak hızla ilerlediği bu yüzyılda insanoğlunun en büyükyardımcısı haline gelen makineler ve robotlar yakın bir gelecekte çok daha yararlı konulardabizlerin vazgeçilmez yardımcıları olacaklardır. Günümüzde varolan sistemleri, makineleri verobotları bir hedefe yöneltmek, en faydalı şekilde kullanmak ve kontrol altında tutabilmekamacıyla çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bazen sınırlı bir program yüklenerek sadece tekrareden işleri yapmasını istediğimiz sistemlerden bazen de karşılaştıkları durumları mukayeseederek doğru olanını tercih etmelerini beklemekteyiz. Bu noktada karşımıza çıkan soru hangisistemi nasıl kontrol edeceğimizdir.Bu çalışmada; bir robot kolunun belirli bir mesafeden kablosuz kontrolü uygulaması AçıkÇevrim Denetim Sistemi kullanılarak yapılmaya çalışılmıştır. Kolun almış olduğu sinyalleriişlemesi ve görev olarak dağıtması amacıyla da mikro denetleyici kullanılmıştır. Tezin amacıher hangi bir sistemi uzaktan mikro denetleyicilerle kontrol etmenin ve bir hedefeyönlendirmenin mümkün olduğunu göstermektir. Ayrıca karşılaşılan problemler ve ilerideyapılacak projelerde kullanılabilecek yöntemler genel hatlarıyla açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this century, the technology is developed fastly by the people and all machines androbotics will help us about many things in our life. It is difficult to make an useful robotic orsystems which we are using it for steering an aim. Sciences developed many kind of methodfor robotics. Sometimes we want the system to make just what we uploaded program. On theother hand We want the system to make decision for a situation which is the best choose. Inthis situation there is a question how will we control the systems?In this work, I tried to control a robotic arm without cable with open-loop control system.When the robotic arm realized a signal is come ,it will be motion. I used a microcontroller asa function distributor. The aim of my thesis is finding an answer for this question : is itpossible to control a system ,which one doesn?t matter , with microcontroller without cablewhile using computer? I also tried to explain in short that I had problems while I was makingthis Project and very useful methods which students can use them for other projects in future.